CALENDAR ORTODOX 3 MARTIE 2020. Sărbătoare importantă pentru creştini

Publicat: Luni, 02 Martie 2020 14:01 // Actualizat: Luni, 02 Martie 2020 14:01 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 3 MARTIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Ortodoxe
Sf. Mc. Eutropie, Cleonic şi Vasilisc 

Greco-catolice
Sf. m. Eutropie, Cleonic şi Vasilisc.  

Romano-catolice
Ss. Cunegunda, împ.; Marin, ostaş m.


Sfinţii Mucenici Eutropiu, Cleonic şi Vasilisc, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 3 martie, au trăit în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284-305), fiind soldaţi.

Erau prieteni apropiaţi ai Sfântului Mucenic Teodor Tiron, unul din sfinţii militari, pomenit la 17 februarie. După sfârşitul Sfântului Tiron, în cetatea Amasiei, cei trei tovarăşi ai săi, Eutropiu, Cleonic şi Vasilisc, au rămas în temniţă pentru faptul că erau creştini şi mărturiseau această credinţă.

Vasilisc era şi nepot al Sfântului Teodor, iar Eutropiu era frate cu Cleonic şi erau de neam din Capadocia.

Guvernatorul oraşului Amasea din Capadocia a cerut celor trei prizonieri să renunţe la credinţa creştină. Ei însă au mărturisit cu hotărâre pe Hristos şi au fost supuşi la chinuri grele.

Sfântul Eutropiu a fost adus din închisoare în faţa guvernatorului atunci când acesta se afla la masă şi a fost rugat nu să jertfească zeilor, numai să spună înaintea poporului că a făcut acest lucru şi pentru această mărturie mincinoasă ar fi primit mult aur şi argint, şi haine scumpe. Sfântul mucenic s-a împotrivit spunând că scris este: "Ce folos este omului de ar dobândi lumea toată, iar sufletul îşi va pierde?".

Îl îndemna demnitarul să se aşeze împreună cu cei ce mâncau la masa sa, dar el s-a împotrivit şi a spus că nu poate să nesocotească ceea ce spune regele şi prorocul David: "Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut" (Psalmul 1, 1).

În ziua de 3 martie, Sfinţii Eutropiu şi Cleonic au fost crucificaţi în oraşul Pontine Amasea (Asia Mică), iar Sfântul Vasilisc a fost omorât pe 22 mai în oraşul Comana. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Calendar calendar ortodox calendar ortodox 3 martie 2020 sarbatori religioase
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8375
RON
09 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H