Calendar ortodox 30 aprilie 2021. Sfântul Apostol Iacov. Rugăciune făcătoare de minuni pentru vindecarea sufletului și a trupului

În această zi, este prăznuit Sfântul Apostol Iacov. Rosteşte, azi, rugăciunea scurtă a Sfântului Iacov pentru vindecarea sufletului și a trupului.

30 apr. 2021, 00:11
Calendar ortodox 30 aprilie 2021. Sfântul Apostol Iacov. Rugăciune făcătoare de minuni pentru vindecarea sufletului și a trupului
Sfântul Apostol Iacov

Sărbători religioase 30 aprilie 2021

Ortodoxe: Sfântul Apostol Iacov

Greco-catolice: Sfânta și Marea Vineri (Patimile și moartea Domnului). Sf. ap. m. Iacob cel Mare. Zi aliturgică. Orele Împărătești. Prohodul Domnului. Post și ajun. Colecta „Pro Terra Sancta” (pentru opere și organizații din Țara Sfântă)

Romano-catolice: Ss. Pius al V-lea, pp. *; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m.

Calendar ortodox 30 aprilie 2021. Cine a fost Sfântul Apostol Iacov

Sfântul Apostol lacov, fratele Sfântului loan Evanghelistul, a fost unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. Atât Sfântul Apostol Iacov, cât și fratele său l-au părăsit pe tatăl lor, Zevedei, precum și activitatea de pescar, pentru a urma lui Hristos, potrivit crestinortodox.ro.

Sfintele Evanghelii amintesc faptul că Apostolul Iacov a fost de față la Schimbarea la față, de pe Muntele Tabor, dar și la cele întâmplate Mântuitorului în grădina Ghetsimani.

Citeste si Preotul Ion Iagăru ajută persoanele nevoiaşe: merge cu copiii la cumpărături, asigură biberoane şi scutece nou-născuţilor, cumpără case

După Cincizecime, Sfântul Apostol Iacov a predicat Evanghelia în mai multe locuri, ajungând până în Spania. Întors în Ierusalim, avea să pătimească multe chinuri din partea iudeilor. Sfântul Apostol Iacov, prin cuvântările sale, pline de harul Duhului Sfânt, a reușit să aducă mulți iudei și păgâni la credința în Hristos. Dintre aceștia, tradiția i-a consemnat pe vrăjitorul Hermoghen, pe ucenicul acestuia, Filip, și pe Iosia, toți opozanți a Apostolului. Acesta din urmă a fost chiar condamnat la moarte, împreună cu Sfântul Apostol Iacov, luând amândoi cununa muceniciei în anul 45.

Calendar ortodox 30 aprilie 2021. Rugăciunea scurtă a Sfântului Iacov pentru vindecarea sufletului și a trupului

Apostol al lui Hristos preaales şi frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacov; cere iertare de greşeli, pentru cei ce te laudă pe tine şi sufletelor noastre mare milă.

Cu mreaja ta, ca un pescar isteţ, sufletul meu scoţându-l din adâncul greşelilor, fericite, luminează-l cu străluciri luminoase şi ca să laude după vrednicie a ta sfântă pomenire, bine îl povăţuieşte, de Dumnezeu grăitorule, Sfinte Apostole Iacob.

Cel mai înainte de veci împreună fără de început cu Tatăl şi Dumnezeul Cel Desăvârşit, Întrupându-Se, S-a arătat pe pământ ca un Om şi împreună lucrător şi slujitor harului preaînţelept, te-a arătat, fericite, cu Îuterea Lui întărit.

Citeste si Vinerea Mare 2021. Ce să faci ca să ţii necazurile la distanţă. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

Cu sabia cerească fiind pedepsit Irod, de răni a pierit; căci pe slujitorii şi pe ucenicii Tăi Cuvinte, pe care Apostoli i-ai numit, n-a amorţit ucigându-i ticălosul. Pentru aceasta uimiţi de a ta dreaptă veghere, Făcătorule de bine, pe Tine Te slăvim. Amin.