CALENDAR ORTODOX 30 DECEMBRIE 2019. Ce români îşi serbează onomastica înainte de Revelion 2020

CALENDAR ORTODOX 30 DECEMBRIE 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

29 dec. 2019, 11:35
CALENDAR ORTODOX 30 DECEMBRIE 2019. Ce români îşi serbează onomastica înainte de Revelion 2020

Ortodoxe
Sf. Mc. Anisia; Sf. Cuv. Teodora; Sf. Cuv. Leon

Greco-catolice
Sf. m. Anisia; Sf. cuv. pr. Zotic, hrănitorul de orfani

Romano-catolice
Sf. Familie: Iisus, Maria şi Iosif
Sf. Felix I, pp.

Sfânta Muceniţă Anisia, pomenită în calendarul creştin ortodox la 30 decembrie, a fost din Tesalonic şi a trăit în timpul împăratului Maximian (286-305).

După moartea părinţilor, fiind foarte bogată, a împărţit marea sa avere celor săraci şi a rămas să trăiască într-o casă în post şi rugăciune, câştigându-şi cele necesare vieţii prin lucrul mâinilor.

Despre averile sale Sfânta Anisia spunea: „Deci, aşa să facem cu dânsele: să fim stăpâni ale lor după fire, mai înainte până a nu ne stăpâni ele pe noi mai presus de fire. Voi fi dar cu adevărat doamnă, bine cheltuindu-le pe ele şi abătându-mă de la ispitele cele ce se nasc printr-însele. Le voi da spre îndestularea văduvelor şi săracilor şi ca într-o comoară le voi pune pe ele. Căci credincios este Domnul, Cel ce pe toate le primeşte în mâna Sa şi nu numai îndoit, ci însutit va răsplăti, cu adăugirea vieţii celei veşnice” (Vieţile Sfinţilor).

Fiind obligată de un soldat roman să intre în templu zeilor păgâni şi să aducă jertfe, Sfânta Muceniţă Anisia s-a împotrivit. A fost ucisă cu sabia, primind moarte martirică. (sursa. vol. „Vieţile Sfinţilor”).