CALENDAR ORTODOX 31 DECEMBRIE 2019. Ce sfânt se sărbătoreşte în ultima zi din an

CALENDAR ORTODOX 31 DECEMBRIE 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

30 dec. 2019, 12:02
CALENDAR ORTODOX 31 DECEMBRIE 2019. Ce sfânt se sărbătoreşte în ultima zi din an

Ortodoxe
Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Slujbă în noaptea trecerii dintre ani)

Greco-catolice
Sf. cuv. Melania Romana

Romano-catolice
Sf. Familie: Iisus, Maria şi Iosif
Ss. Silvestru I, pp.; Melania; Ecaterina Labouré, fc.

Sfânta Cuvioasă Melania Romana este pomenită în calendarul creştin ortodox la 31 decembrie.

S-a născut la Roma într-o familie foarte bogată şi a trăit pe vremea împăraţilor bizantini Honoriu (în Apus, 395-423) şi Tedosie cel Tânăr (în Răsărit, 408-450). A fost căsătorită şi a avut doi copiii, care i-au murit. După moartea copiilor a hotărât, împreună cu soţul său, să trăiască în castitate, slujindu-i lui Hristos.

Din multele averi pe care le moşteniseră au făcut nenumărate milostenii, mergând în cetăţi prin tot imperiul pentru ajutorul celor în nevoi. În tot acest timp cei doi trăiau în asceză. Întemeind o mănăstire de călugăriţe în Ţara Sfântă, Cuvioasa Melania, vestită pentru smerenia şi dragostea ei de oameni, s-a aşezat acolo, iar în urma morţii soţului ei a ridicat şi o mănăstire de călugări.

Şi-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, culcându-se pe pat şi mâinile punându-le singură pe piept în semnul Crucii şi ochii bine închizându-i, în ziua de treizeci şi unu a lunii decembrie. S-au adunat la îngroparea ei toţi monahii, toate monahiile din toate mănăstirile care erau împrejurul cetăţii Ierusalimului şi făcând toată noaptea cântări de psalmi au îngropat-o (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).