CALENDAR ORTODOX 31 OCTOMBRIE 2020. Sâmbăta morţilor. Ce este bine să faci în această zi pentru ca cei adormiţi să-şi găsească liniştea

CALENDAR ORTODOX 31 OCTOMBRIE 2020. În această zi, îi prăznuim pe Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis. Azi este şi Sâmbăta morţilor, zi în care toţi cei trecuţi la cele veşnice trebuie pomeniţi.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 10:39
CALENDAR ORTODOX 31 OCTOMBRIE 2020. Sâmbăta morţilor. Ce este bine să faci în această zi pentru ca cei adormiţi să-şi găsească liniştea

Sărbători religioase 31 octombrie 2020

Octombrie: Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis; Sâmbăta morţilor

Greco-catolice: Sf. ap. Stahie, Apelie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis, din cei 70; Sf. m. Epimah

Romano-catolice: Sf. Alfons Rodriguez, călug.

CALENDAR ORTODOX 31 OCTOMBRIE 2020. Cine au fost Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis

Sfântul Stahie a fost pus episcop în Bizanț de către Sfântul Apostol Andrei și a zidit o biserica în Arghiropoli, împreună cu Sfântul Andrei, scrie crestinortodox.ro. Apoi a adunat pe mulți credincioși și i-a învăţat credinţa în Hristos. Ostenindu-se șaisprezece ani în acea nevoință pentru mântuirea omenească, Sfântul Stahie s-a ridicat la cele veşnice.

Amplie și Urban au fost puși episcopi tot de către Sfântul Andrei. Amplie a fost episcop în Diospoli, iar Urban a fost episcop în Macedonia. Ei, propovăduind pe Hristos și pe idoli pierzându-i, i-au ridicat asupra lor pe evrei și pe elini și, fiind uciși de către aceștia, și-au împletit lor cununa mucenicească.

Narcis a fost episcop în Atena, Apelie în Ieraclia și Aristobul în Britania, propovăduind Evanghelia lui Hristos, iar după multe osteneli și nevoințe și-au dat fericitele lor suflete în mâinile Domnului.

CALENDAR ORTODOX 31 OCTOMBRIE 2020. Sâmbăta morţilor

În Biserica Ortodoxă, pe 31 octombrie 2020, se face pomenirea tuturor celor trecuți la cele veșnice, slujbă cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă. În această sâmbătă, ne rugăm ca cei adormiți întru Domnul să primească harul pe care noi îl dobândim la sărbătoarea Nașterii Domnului.

Citeste si Sâmbăta morţilor 2020. Ce se dă de pomană de Moşii de Toamnă 2020

Biserica mijlocește pentru odihna și pentru iertarea păcatelor celor adormiți, exprimând prin aceasta dragostea pe care o are față de ei. Slujbele de pomenire poartă numele de parastase. Prin această slujba se mijlocește înaintea lui Dumnezeu pentru cei trecuți la cele veșnice, scrie crestinortodox.ro.

Biserica a consacrat ziua sâmbetei ca zi de pomenire a celor adormiți pentru că aceasta este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad ca să-i elibereze pe drepț îi adormiți.

Cel mai important lucru pentru cei adormiți este să-i pomenim la dumnezeiască Liturghie. După Sfânta Liturghie, se va oficia și parastasul pentru cei trecuți la Domnul.

În această zi, gospodinele duc la biserică colivă, prescură și o sticlă de vin pentru a fi sfinţite. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire.

Pe lângă coliva mare, este recomandat ca femeile să ducă la biserică și cantități mai mici de colivă, în pahare din plastic, care vor fi împărţite, la sfârşitul slujbei, alături de o lumânare. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin. De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

Şi prescurele vor fi împărţite celor nevoiaşi după sfinţire. Cine doreşte poate adăuga în coş dulciuri, fructe, legume sau prăjituri.

Pe lângă acestea, este necesar să avem asupra noastră şi tămâie, cărbuni și un prosop, pe care le vom înmâna preotulu


loading...
Partenerii noștri