CALENDAR ORTODOX 4 FEBRUARIE 2020. Ce sfinţi sunt pomeniţi marţi

CALENDAR ORTODOX 4 FEBRUARIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

03 feb. 2020, 13:34
CALENDAR ORTODOX 4 FEBRUARIE 2020. Ce sfinţi sunt pomeniţi marţi

Ortodoxe
Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfinţit Mc. Avramie

Greco-catolice
Sf. cuv. Isidor Pelusiotul

Romano-catolice
Sf. Gilbert, pr.

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 4 februarie.

S-a născut în Alexandria, Egipt, şi a trăit în timpul împăratului Teodosie cel Mic (408-450). Era rudă cu arhiepiscopii Alexandriei, Teofil şi Sfântul Chiril.

Sfântul Isidor a primit o educaţie solidă atât în domeniile profane cât şi în cele duhovniceşti. Încă de tânăr a ales viaţa monahală, intrând într-o mănăstire din muntele Pelusiului. A devenit faimos pentru viaţa sa austeră şi pentru virtuţile sale alese.

Este autorul a peste două mii de epistole şi cuvinte de învăţătură adresate monahilor, ierarhilor vremii şi chiar feţelor împărăteşti, cât şi creştinilor de rând care căutau mântuirea.

Sfântul Isidor a fost un mare admirator al Sfântului Ioan Gură de Aur şi în acelaşi timp apărător al său, atunci când a fost izgonit pe nedrept de pe scaunul patriarhal al Constantinopolului. A trimis scrisori către Teofil, arhiepiscopul Alexandriei, şi către împăratul Arcadie, pe care îl sfătuia să pună capăt intrigilor urzite împotriva Sfântului Ioan Gură de Aur.

După moartea Sfântului Ioan Gură de Aur, l-a sfătuit pe Sfântul Chiril Alexandrinul, care i-a urmat arhiepiscopului Teofil, să scrie numele Sfântului Ioan în dipticele bisericeşti, ca a unui sfânt mărturisitor, care a pătimit pentru adevăr multe răutăţi de la oameni.

A scris şi împăratului Teodosie, învăţându-l să se îngrijească de pacea bisericească, şi l-a îndemnat să convoace la Efes cel de-al treilea Sinod Ecumenic (431). (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)