Calendar ortodox 4 martie 2023. Cuviosul Gherasim Tămăduitorul, sfântul care îmblânzea fiarele sălbatice. Rugăciune puternică pentru vindecare grabnică

4 martie reprezintă praznicul Sfântului Gherasim Tămăduitorul, grabnic ajutător şi făcător de minuni la vreme de boală. Astfel, dacă suferi de boli grave sau dacă cei apropiaţi se află în această situaţie, roagă-te, în această zi, Sfântului Gherasim ca să obţii vindecare iar rugăciunea ta va fi auzită.

03 mart. 2023, 11:30
Calendar ortodox 4 martie 2023. Cuviosul Gherasim Tămăduitorul, sfântul care îmblânzea fiarele sălbatice. Rugăciune puternică pentru vindecare grabnică
Sfântul Gherasim de la Iordan. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 4 martie 2023

Ortodoxe: Sfântul Gherasim de la Iordan

Greco-catolice: Sf. cuv. Gherasim de la Iordan

Romano-catolice: Sf. Cazimir, rege *

Calendar ortodox 4 martie 2023. Cine a fost Sfântul Gherasim de la Iordan

Sfântul Gherasim de la Iordan a trăit în secolul al VII-lea. După ce s-a călugărit, s-a retras în pustiul Tebaidei unde a întemeiat o mănăstire, scrie crestinortodox.ro. Atât de mult s-a apropiat de Dumnezeu şi s-a umplut de har sfânt, încât și animalele sălbatice îl ascultau. Într-o zi, mergând prin pustia Iordanului, a întâlnit un leu fioros care răgea cumplit pentru că un spin îi intrase în labă. Sfântul i-a scos spinul și din acel moment leul nu l-a mai părăsit.

În acel timp, la mănăstire, Părinții aveau un catâr cu care aduceau apă de la râul Iordan. Cuviosul Gherasim l-a pus pe leu să îl păzească pe catâr. Într-o zi, leul s-a depărtat mult de catâr și a adormit. Câțiva negustori care treceau prin zonă au luat catârul cu ei. Cuviosul Gherasim, văzând că lipsește catârul, l-a pedepsit pe leu dându-i lui sarcinile catârului. Astfel, leul a ajuns să aducă zilnic apă pentru mănăstire.

Citeste si Rugăciunea care te va scăpa de toate relele din viața ta. Rostește-o în fiecare dimineață înainte să pleci la lucru

După o vreme, negustorii s-au întors pe același drum. Și pe când treceau Iordanul, s-au întâlnit cu leul care aducea apă. Când l-au văzut, negustorii s-au speriat și au fugit. Leul a luat catârul și câteva cămile şi s-a întors la Sfântul Gherasim. Cuviosul s-a bucurat nespus pentru că își recuperase catârul, dar mai cu seamă pentru că leul nu îl mâncase.

Cuviosul Gherasim l-a eliberat pe leu de sarcinile pe care le primise. Cu toate acestea, leul, deși părăsise mănăstirea, venea o dată pe săptămână la Cuviosul Gherasim, plecându-și capul înaintea lui în semn de închinare. După ce Sfântul Gherasim a trecut la cele veșnice, leul s-a dus la mormântul lui și, răcnind cu putere, a murit şi el.

Calendar ortodox 4 martie 2023. Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Gherasim

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gherasim, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Privind pururea către Dori­rea Cea Nematerialnică a Dom­nului, ai nesocotit firea cea tre­cătoare, părinte cuvioase. Având totdeauna pe Hristos pe limba ta, Părinte Gherasim, ai întărit adevărul cuvintelor tale prin minuni.

Scara faptelor celor bune străbătând-o, înţelepte, te-ai învrednicit de o privire şi mai Tainică. Pentru aceasta ai şi luat har de a vedea mai înainte de vreme cele ce aveau să fie.

Cu sudorile luptelor tale ce­lor Dumnezeieşti ai udat pustiul cel neroditor şi l-ai arătat pur­tător de roadă, aducând cu el pe oameni la Hristos.

Citeste si Cea mai puternica rugaciune pentru dezlegare de farmece. Cand se rosteste si cum

Străbătând scara Dumneze­ieştilor virtuţi, te-ai ridicat la Înălţimea Privirii Celei Înţe­legătoare şi ai primit de la Hristos arătările cele curate ale Dumnezeieştilor Taine. Pentru aceasta, purtătorule de Dum­nezeu, pe tine cu dreaptă cre­dinţă te cinstim şi strigăm: Slavă lui Hristos Celui Ce te-a întărit; Slavă Celui Ce te-a în­cununat pe tine; Slavă Celui Ce a săvârşit, prin tine, tuturor tămăduiri.

Amin!