CALENDAR ORTODOX 5 DECEMBRIE 2017: Ce sfinţi sunt celebraţi marţi

Calendarul ortodox îi prâznuieşte pe 5 decembrie 2017 pe Sfântul Sava şi Sfântul Anastasie.

RomaniaTV.net
04 dec. 2017, 15:16
CALENDAR ORTODOX 5 DECEMBRIE 2017: Ce sfinţi sunt celebraţi marţi

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește)

Sfântul Sava cel Sfințit este pomenit în calendarul creștin ortodox la 5 decembrie.

Sfântul Sava s-a născut în jurul anului 439, în vremea împăratului bizantin Teodosie cel Tânăr (408-450), în ținutul Capadociei. A intrat de tânăr în viața monahală și a petrecut în mai multe mănăstiri, retrăgându-se după o vreme în pustie, unde a dus o viață aspră.

Recunoscut fiind pentru virtuțile sale ieșite din comun, în jurul său s-a adunat o obște de monahi, pentru care Sfântul Sava a construit o biserică. Cum numărul fraților a crescut considerabil în timp, mănăstirea a devenit vestită — o adevărată lavră aflată la cca 45 km de Ierusalim.

Sfântul Sava era vestit ca făcător de minuni, în biografiile scrise de ucenici săi fiind consemnate numeroase fapte minunate.

A fost cunoscut și prețuit de patriarhii Ierusalimului, Salustiu (489-498), care l-a hirotonit preot, Ilie (498-516), pe care l-a vizitat în surghiun, Ioan III (516-524) și Petru (524-552), căruia i-a vindecat sora de o boală grea.

A murit în anul 532, înconjurat de mulțime de ucenici, în lavra sa regăsindu-se figuri de seamă ale monahismului răsăritean, precum Andrei Criteanul sau Ioan Damaschin și fratele său, Cosma.

Sărbători religioase greco-catolice: Cuv. Sava cel Sfințit

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Sava, abate.