Calendar ortodox 5 decembrie 2021. Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit. Rugăciune pentru dobândirea de prunci şi pentru vindecare de boli grave

În această zi, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit. Acesta a săvârșit mari minuni atât în timpul vieții, cât și după trecerea sa la cele veșnice. Cele mai multe minuni le-a săvârşit asupra femeilor care nu putea avea copii. După ce s-au rugat Sfântului Sava, acestea au fost binecuvântate cu prunci.

04 dec. 2021, 15:17
Calendar ortodox 5 decembrie 2021. Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit. Rugăciune pentru dobândirea de prunci şi pentru vindecare de boli grave
Calendar ortodox 5 decembrie 2021

Sărbători religioase 5 decembrie 2021

Ortodoxe: Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit

Greco-catolice: Sf. cuv. Sava cel Sfințit

Romano-catolice: Sf. Sava, abate

Calendar ortodox 5 decembrie 2021. Cine a fost Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit

Sfântul Sava a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic (403-450) și era originar din Capadocia, scrie crestinortodox.ro. Avea doar opt ani când s-a călugărit.

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut lumină tor lumii, strălucind cu minunile, Sava, Părintele nostru, Cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.Datorită iubirii pe care a arătat-o faţă de Hristos, a primit darul facerii de minuni. Din minunile sale amintim că prin rugăciunea lui a izvorât apă în locuri fără de apă. A fost trimis ca sol la Constantinopol, de patriarhii Ierusalimului.

Citeste si Nu oferi niciodată aceste cadouri de Moş Nicolae! Aduc ghinion celor cărora le sunt dăruite

După mulți ani de nevoințe, Sfântul Cuvios Sava a avut o vedenie dumnezeiască: i s-a înfăţişat data trecerii sale la cele veșnice. Culcându-se în chilia sa, a chemat pe toți părinții și frații și le-a dat sărutarea cea mai de pe urmă şi l-a numit pe Melit egumen în locul lui. Acestuia i-a poruncit să păzească toate așezămintele mănăstirii.

Apoi, timp de patru zile, Sfântul Sava nu a mâncat nimic şi nu a vorbit cu nimeni. Înainte de a trece la cele veşnice, sfântul a cerut Preacuratele Taine și, împărtășindu-se, I s-a adresat lui Dumnezeu, zicându-I că îşi dă duhul în mîinile Lui. S-a înălţat la ceruri în ziua de 5 decembrie 532, la 94 de ani.

În secolul al XII-lea, trupul Sfântului Sava a fost luat de cruciați și dus în Veneția. Acesta a fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava abia după înțelegerea dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul ortodox grec Atenagora, în cadrul vizitei papei în Țară Sfântă, în anul 1965.

Citeste si Cum faci bradul natural de Crăciun să reziste mai mult

Calendar ortodox 5 decembrie 2021. Acatistul Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut lumină tor lumii, strălucind cu minunile, Sava, Părintele nostru, Cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cel ce din pruncie te-ai adus lui Dumnezeu jertfă fără prihană prin faptă bună, Părinte fericite, săditor şi întăritor creştinătăţii ai fost, podoaba cuvioşilor şi cetăţean pustiei, după vrednicie lăudat, mijloceşte cu rugăciunile tale către milostivul Dumnezeu să fim izbăviţi de toate nevoile, pentru care şi noi cu credinţă strigăm către tine: Bucură-te, Cuvioase Părinte Sava, cel de Dumnezeu sfinţit!


loading...
Partenerii noștri