CALENDAR ORTODOX 5 IUNIE 2020. Sfântul Mucenic Dorotei ajută la vreme de mare deznădejde

CALENDAR ORTODOX 5 IUNIE 2020. În această zi este prăznuit Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului, unul dintre cei mai culţi slujitori ai lui Hristos. Rugăciunea către acest sfânt se rosteşte la vreme de mare deznădejde, fiind puternică şi grabnic ajutătoare.

RomaniaTV.net
04 iun. 2020, 12:52
CALENDAR ORTODOX 5 IUNIE 2020. Sfântul Mucenic Dorotei ajută la vreme de mare deznădejde

Sărbători religioase 5 iunie 2020

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului

Greco-catolice: Sfântul Episcop Mucenic Dorotei al Tirului

Romano-catolice: Sfântul Episcop Mucenic Bonifaciu

CALENDAR ORTODOX 5 IUNIE 2020. Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului

Sfântul mucenic Dorotei a fost episcopul cetății feniciene Tir, într-o perioadă în care creştinii erau persecutaţi, scrie trinitas.tv. Proprietățile și bunurile acestora erau confiscate, obiectele de cult și cărțile erau distruse, iar oamenii care-şi mărturiseau iubirea de Hristos erau torturaţi dacă nu renunţau la credinţa lor. În cele din urmă, erau uciși spre a servi drept exemplu celor ce se împotriveau.

În timpul domniei împăratului Dioclețian, unul dintre cei mai înverşunaţi persecutori ai creştinilor, Sfântul Dorotei fuge din cetate reuşind, astfel, să-şi salveze viaţa.

Citeste si CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. Sărbători religioase în IUNIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii, Sânziene şi Sânpetru

Odată cu venirea pe tron a împăratului Constantin cel Mare, soarta creștinilor s-a îmbunătățit pentru că acesta a luat decizia de a permite existența religiei creștine în imperiu și de a fi retrocedate proprietățile confiscate de către Dioclețian.

Astfel, Sfântul Dorotei s-a putut întoarce în eparhia sa, reuşind ca, prin cuvântul său plin de putere și prin exemplul vieții sale sfinte, să convertească mulţi păgâni la creştinism.

Împăratului Constantin i-a urmat la tron împăratul roman Iulian Apostatul. În timpul domniei sale, păgânismul a revenit în forţă şi au avut loc persecuții însemnate. Sfântul Dorotei a fost arestat și, pentru că a refuzat să se lepede de Hristos, a fost torturat. În cele din urmă a murit, la vârsta de 107 ani.

Sfântul Dorotei este autorul multor cărţi în limbile greacă şi latină, cea mai cunoscută scriere a sa fiind Syntagma greco-latină.

Citeste si Tradiţii în luna IUNIE. Ce se întâmplă dacă tună şi fulgeră în luna lui Cireşar

Tot în această zi mai sunt prăznuiţi Sfinţii Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu şi Pamvon, care, pentru că au refuzat să se lepede de credinţa în Hristos, au fost chinuiţi de mai-marele Egiptului cu flămânzirea, cu setea şi cu frigul, până şi-au dat sufletul.

CALENDAR ORTODOX 5 IUNIE 2020. Rugăciune către Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului, la vreme de mare deznădejde

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Dorotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Strălucind totdeauna cu dogme dumnezeieşti şi chinuindu-te, te-ai adus pe tine dar sfinţit Împăratului celui Nemuritor, Doroteie, şi acum locuieşti în Mitropolia cea de sus a celor întâi născuţi, veselindu-te pururea. Părinte cuvioase, roagă pe Hristos Dumnezeu, să ne dăruiască nouă mare milă! Amin!