Calendar ortodox 5 iunie 2023. Cruce roşie: Lunea Sfântului Duh. Rugăciune făcătoare de minuni către Sfânta Treime

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

04 iun. 2023, 19:07
Calendar ortodox 5 iunie 2023. Cruce roşie: Lunea Sfântului Duh. Rugăciune făcătoare de minuni către Sfânta Treime

Sărbători religioase 5 iunie 2023

Ortodoxe: Lunea Sfântului Duh

Greco-catolice: PREASFÂNTA TREIME. Sf. m. Achilina; Sf. ep. Trifilie; [Sf. Anton de Padova]

Romano-catolice: Sf. Anton de Padova, pr. înv. **

Calendar ortodox 5 iunie 2023. Lunea Sfântului Duh

Sărbătoarea Rusaliilor are consacrate două zile: Duminica Pogorârii Sfântului Duh şi Lunea Sfântului Duh. Sfântul Duh este a treia persoană a Sfintei Treimi.

La sinodul II ecumenic, ținut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie potrivit căruia Sfântul Duh este o „creatură”. Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl și „este împreună cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit”, potrivit crestinortodox.ro

Cu prilejul acestui praznic, preamărim prin laude şi cântări duhovniceşti Preasfânta Treime, deoarece toate lucrările sacre din cultul Bisericii se fac în numele Persoanelor Sfintei Treimi, al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh.

Calendar ortodox 5 iunie 2022. Rugăciune către Sfânta Treime

Din somn sculându-mă, mulţumescu-Ți Ție, Prea Sfânta Treime, că pentru multă bunătatea Ta și pentru îndelungă răbdarea Ta, nu Te-ai mâniat pe mine, leneșul și păcătosul, nici nu m-ai pierdut cu fărădelegile mele, ci ai făcut iubire de oameni după obicei; și întru deznădăjduire zăcând eu, m-ai ridicat, ca să manec și să slăvesc puterea Ta.

Deci, acum, luminează-mi ochii gândului, deschide-mi gura ca să învăț cuvintele Tale, să fac voia Ta, să-Ți cânt întru mărturisirea inimii și să laud Prea Sfânt numele Tău: al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Citeste si Tradiții și superstiții în a doua zi Rusalii. Ce nu e bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Ce e bine să eviţi să faci în această zi

În Lunea Sfântului Duh, preoţii îi îndeamnă pe creștini să petreacă în pace și înțelegere. Se spune că cei care se ceartă în a doua zi de Rusalii vor fi urmăriţi de necazuri.

De asemenea, în această zi este interzis să înoți sau să te speli, nu trebuie nici să munceşti la câmp sau în gospodărie. Nu se coase, nu se taie, nu se tunde și nu se face curat în casă, nu se curăță grădinile și nu se intră nici în vie.

Mai mult, nu este bine să mergi nici în locuri pustii, în apropierea pădurilor sau a fântânilor, pentru că spiritele rele sunt libere, iar oamenii pot fi ademeniți de ele, conform credinței populare.

Nu este bine nici să mergi în locuri înalte, să te urci în pomi sau să călătorești departe de casă. Se spune că Rusaliile îi pedepsesc pe cei care nu le respectă zilele de sărbătoare.

Citeste si Ce nu este bine să faci de Rusalii. Rugăciunea care trebuie spusă de toţi credincioşii