Tradiții și superstiții în a doua zi Rusalii. Ce nu e bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii. Tradițiile și superstițiile din popor de care românii țin cont în această zi.

04 iun. 2023, 13:29
Tradiții și superstiții în a doua zi Rusalii. Ce nu e bine să faci în această zi de mare sărbătoare
Superstiții și tradiții în a doua zi de Rusalii

Ce să nu faci în a doua zi de Rusalii. Tradițiile și superstițiile din popor ne spun ce este interzis să facem, dacă vrem să nu avem parte de rele.

A doua zi de Rusalii, numită și Lunea Sfântului Duh este închinată Sfintei Treimi. În această zi, în unele zone ale țării sunt împărțite oale împodobite cu flori, care trebuie să aibă neapărat un colac cu lumânare deasupra pentru cei trecuți în neființă. Se mai împart și farfurii împodobite pentru cei vii.

Citește și: Calendar ortodox 4 iunie 2023. Cruce roşie, Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile). Rugăciune făcătoare de minuni către Dumnezeu – Duhul Sfânt

În alte zone, oamenii își împodobesc casele cu ramuri de tei sau de nuc. Aceștia au credința că acest lucru va alunga tot răul și bolile.

În Lunea Sfântului Duh sunt câteva lucruri pe care nimeni nu trebuie să le facă. Tradiția arată că nu trebuie să te cerți în această zi, iar despre cei care o fac se spune că vor fi „luați de Rusalii”. În această zi și alte nouă săptămâni nu se mai culeg ierburi pentru leacuri.

Se spune că nu ai voie să mergi pe câmp în această zi pentru că e posibil să te întâlnești cu ielele și să te pedepsească. Nu trebuie să intri în vie sau pe lângă păduri ori fântâni. Altfel, te-ai putea întâlni cu spiritele rele.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Rusalii. Rugăciunea care trebuie spusă de toţi credincioşii

O altă tradiție respectată cu sfințenie este să fie duse frunze de nuc sau de tei la biserică, acestea fiind simbolul limbilor de foc. Frunzele trebuie sfințite și mai apoi împărțite credicioșilor.

Se mai spune și că în a doua zi de Rusalii e bine să purtăm în sân frunze de nuc sau de tei sfimțite. La porțile cimitirelor trebuie întinse mese cu sticle de vin, flori și colaci. Preotul va oficia slujbe de pomenire pentru cei adormiți.

Ramurile de tei sfințite ar trebui păstrate pe tot timpul verii pentru că pot fi folosite în ritualurile de alungare a grindinii.

Cine lucrează de Rusalii va fi lovit de puterea ielelor. Copii trebuie spălați pe picioare cu săpun de casă pentru a fi feriți de toate relele.