CALENDAR ORTODOX 6 APRILIE 2020. Cu ce sărbătoriţi începe săptămâna

CALENDAR ORTODOX 6 APRILIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importanmte sărbători religioase de peste an.

05 apr. 2020, 11:53
CALENDAR ORTODOX 6 APRILIE 2020. Cu ce sărbătoriţi începe săptămâna

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul şi Platonida

Greco-catolice
Sf. aep. Eutichie; Sf. ep. m. Irineu de Sirmium

Romano-catolice
Sf. Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Sfântul Ierarh Eutihie, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 6 aprilie.

S-a născut în Frigia, iar la vârsta de 12 ani a fost trimis la Constantinopol pentru a-şi completa studiile.

Sfântul Euthie a ales însă viaţa monahală. A fost hirotonit diacon, apoi preot, la vârsta de treizeci de ani, iar haina monahală a îmbrăcat-o într-una din mănăstirile din Amasia. Aici a fost numit arhimandrit al tuturor mănăstirilor din mitropolia Amasiei şi duhovnic al monahilor.

În acest timp a fost convocat, în anul 553, la Constantinopol, al V-lea Sinod Ecumenic de către împăratul Iustinian I (527-565). S-a întâmplat atunci ca mitropolitul Amasiei să fie bolnav şi l-a rugat pe cuviosul Eutihie arhimandritul să se ducă în locul lui la această mare întrunire a ierarhilor.

La Constantinopol, Sfântul Eutihie a fost ales să ocupe scaunul patriarhal rămas vacant în urma morţii patriarhului Mina. În această calitate, de patriarh al Constantinopolului, a prezidat lucrările celui de-al V-lea Sinod Ecumenic, care a pus capăt ereziei nestoriene, la care au participat 165 de episcopi.

După mai mulţi ani de păstorire a fost scos însă din scaun şi trimis la mănăstirea sa din Amasia, din cauză că însuşi împăratul a căzut în erezie. Aici a petrecut mulţi ani în post şi rugăciuni. Dar a fost din nou pus în scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până la trecerea sa la Domnul Sfântul Euthie.