Calendar ortodox 6 august 2022. Cruce roşie: Schimbarea la Față a Domnului. Rugăciune pentru împlinirea oricărei dorinţe

Anual, pe 6 august, este prăznuită Schimbarea la Faţă a Domnului, momentul în care Iisus din Nazaret a fost văzut de apostolii săi într-o lumină nouă pe Muntele Tabor. În această zi, este bine să rosteşti o anumită rugăciune către Mântuitor. Se spune că rostită astăzi, această rugăciune are putere mai mare şi face adevărate miracole.

05 aug. 2022, 12:25
Calendar ortodox 6 august 2022. Cruce roşie: Schimbarea la Față a Domnului. Rugăciune pentru împlinirea oricărei dorinţe

Sărbători religioase 6 august 2022

Ortodoxe: Schimbarea la Față a Domnului

Greco-catolice: SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU ISUS HRISTOS. EvU Lc 9,28-36; Ap 2Pt 1,10-19; Ev Mt 17,1-9.

Romano-catolice: SCHIMBAREA LA FAŢĂ A DOMNULUI; Fer. Octavian, ep.

Calendar ortodox 6 august 2022. Semnificaţia sărbătorii Schimbarea la Față a Domnului

Schimbarea la Față a Domnului, sărbătoare cunoscută în popor ca Obrejenie, este prăznuită pe 6 august. Din Scriptură aflăm că Mântuitorul luând pe Petru, Iacov și Ioan pe muntele Taborului, „S-a schimbat la față înaintea lor, și a strălucit față Lui că soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe că lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiesti, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultați-L”. Și, auzind, ucenicii au căzut cu față la pământ și s-au spăimântat foarte” (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36).

Minunea a avut loc cu câteva zile înainte de patimile Mântuitorului, în anul 33 de la nașterea Sa, iar scopul acestei minuni a fost acela de a întări credințcrestinortodox.ro.

Schimbarea la Față ne descoperă că Hristos a fost cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Prin firea omenească pe care a asumat-o, ne-a fost descoperită dumnezeirea Sa. În acest sens, Sfinții Părinți afirmă că „Hristos Se schimbă la Față, nu luând ceea ce nu era, nici preschimbandu-Se în ce nu era, ci arătând ucenicilor ceea ce era, deschizându-le lor ochii și făcându-i din orbi vazatori„.

Pe muntele Taborului, trupul Mântuitorului a fost străbătut de lumina propriei dumnezeiri. Astfel, Schimbarea la Față a Domnului anticipează învierea Lui, iar învierea Sa o prefigurează pe a noastră.

Citeste si Ce salariu are un preot în România? Suma uriașă pe care o poate încasa lunar un episcop?! Patriarhul Daniel încasează lunar aproape cât preşedintele Iohannis

Calendar ortodox 6 august 2022. Rugăciune în ziua Schimbării la Faţă

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care locuieşti întru Lumina cea nepătrunsă, şi eşti Strălucire Slavei Tatălui şi Chip al Ipostasului Său! La plinirea vremii ai venit, Tu, pentru mila cea nespusă faţă de neamul omenesc cel căzut, Te-ai micşorat, chip de rob luând, Te-ai smerit pe sine, ascultător fiind chiar până la moarte. Totuşi, înainte de Cruce şi de pătimirea cea de bunăvoie, în muntele Taborului, Te-ai Schimbat la Faţă, întru slava Ta dumnezeiască, înaintea sfinţilor Tăi ucenici şi Apostoli, ca atunci când Te vor vedea răstignit şi dat morţii să priceapă că pătimirea este de bunăvoie şi dumnezeiască.

Învredniceşte-ne şi pe noi, pe toţi, să prăznuim Preacurata Schimbare la Faţă cu inimă curată şi cu minte neîntinată, să urcăm în muntele Tău cel sfânt, în sălaşul sfintei Slavei Tale, unde este glasul curat al celor ce prăznuiesc, glasul nespusei bucurii, ca acolo, împreună cu sfinţii, Faţă către faţă, să vedem slava Ta, în ziua cea neînserată a Împărăţiei Tale şi să preaslăvim Preasfânt Numele Tău, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Citeste si Povestea stranie a părintelui Manuil, preotul născut în satul lui Terente. Mergea pe ape, dispărea dintr-un loc şi apărea peste câteva sute de metri şi vorbea cu sfinţii