CALENDAR ORTODOX 6 DECEMBRIE 2017: Este ziua Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni

Calendarele ortodoxe îl celebrează pe Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni.

RomaniaTV.net
05 dec. 2017, 14:19
CALENDAR ORTODOX 6 DECEMBRIE 2017: Este ziua Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni

Sărbători religioase ortodoxe: Sfântul Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește)

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie.

În această zi este prăznuit unul din cei mai mari și mai iubiți sfinți, spune arhimandritul Ilie Cleopa în volumul „Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an”. Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor și al copiilor, salvatorul celor din temniță și primejdii, ajutătorul săracilor și al celor nedreptățiți.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puțini sfinți au fost milostivi ca sfântul Nicolae, arăta arhimandritul Ilie Cleopa. El tot ce avea împărțea la săraci, iar pe cei din nevoi și din primejdii îi izbăvea de pedeapsă și de moarte cu rugăciunile sale.

Pentru aceasta l-a învrednicit Mântuitorul Hristos cu darul facerii de minuni și al vindecării suferințelor omenești. Căci mare putere are milostenia, milostenia materială și duhovnicească a împodobit sufletele sfinților.

Citeşte şi Moş Nicolae 2017: Tradiţii de Sfântul Nicolae în Europa: Care este ritualul celor necăsătoriţi

Sfântul Nicolae s-a născut în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305), în cetatea Patara din Asia Mică.

Iubind virtutea, viața curată și dăruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetății Mira din ținutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).
Sfântul Nicolae a fost întemnițat în timpul persecuțiilor decretate de împărații romani Dioclețian și Maximilian. În urma Edictul de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creștinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.
A participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinței creștine împotriva ereziei ariene.

După trecerea la cele veșnice, Sfântul Ierarh Nicolae a fost îngropat în biserica episcopală.

Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir și au săvârșit multe minuni la Mira Lichiei, se află astăzi la Bari, în sudul Italiei.

Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae se află însă în România, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. Ep. Nicolae de la Mira Liciei, făcătorul de minuni

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Nicolae, ep.

Citeşte şi SUPERSTIŢII de Sfântul Nicolae 2017. Ce trebuie să faci neapărat în ziua de 6 decembrie