Calendar ortodox 6 decembrie 2020. Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor, al celor acuzați pe nedrept, al fetelor nemăritate

Calendar ortodox 6 decembrie 2020. În această zi de mare sărbătoare îl prăznuim pe Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor, al celor acuzați pe nedrept, al fetelor nemăritate şi al mireselor. În această zi, rugăciunile înălţate către Sf Nicolae au mare putere.

05 dec. 2020, 21:52
Calendar ortodox 6 decembrie 2020. Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor, al celor acuzați pe nedrept, al fetelor nemăritate

Sărbători religioase 6 decembrie 2020

Ortodoxe: Sfântul Ierarh Nicolae

Greco-catolice: SF. AEP. NICOLAE DE LA MIRA LICIEI, FĂCĂTORUL DE MINUNI

Romano-catolice: † DUMINICA a 2-a din Advent; Sf. Nicolae, ep.

Calendar ortodox 6 decembrie 2020. Cine a fost sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Nicolae, ierarhul din localitatea Mira, este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia), acest sfânt ierarh i-a slujit lui Dumnezeu și semenilor săi nu numai până în ultimul ceas al vieții sale, ci și până astăzi, scrie crestinortodox.ro.

Sfântul Ierarh Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici.

Citeste si Mos Nicolae 2020. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi mare

În perioada cruciadelor, nenumărate Sfinte Moaște au fost luate din Răsărit și duse în Apus. Astfel, în secolul al XI-lea, un grup de șaizeci și doi de cruciați din localitatea italiană Bari au furat din Mira cinstitele Moaște ale Sfântului Nicolae. Pentru a fi întâmpinate cum se cuvine, episcopul Nicolae din Veneția ridică două biserici mărețe închinate sfântului, una în Bari (1036) și alta în Veneția (1039).

Astăzi, ierarhul din Mira este este cunoscut în toată lumea, fiind mult cinstit și iubit de credincioșii de pretutindeni. Precum odinioară Sfântul Nicolae și-a pus sufletul pentru poporul sau, tot așa și astăzi, el își înalţă rugăciunea pentru nevoile tuturor celor care-l caută cu credință.

Calendar ortodox 6 decembrie 2020. Rugăciune către Sfântul Nicolae pentru îndeplinirea oricărei dorinţe

Cel ce verși mir de mult preț la toată lumea și mie celui nevrednic și mai mult decât toți păcătos, dăruiește-mi că să-ți aduc ție cântare, Părinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile ca să cânt ție: Bucură-te, Sfânte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

Citeste si Moş Nicolae 2020. Tradiţia pe care e bine să o respecţi în seara de Moş Nicolae ca să ai noroc

Îndreptător credinței și chip blândeţilor, învățător înfrânării te-au arătat pe ține, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

În orașul Mira Lichiei, sfinte, sfințitor te-ai arătat; ca Evanghelia lui Hristos, cuvioase, plinind-o, ți-ai pus sufletul tău pentru poporul tău; mântuit-ai pe cei nevinovați din moarte. Pentru aceasta te-ai sfințit, ca un mare slujitor tainic al harului lui Dumnezeu.

O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe ține, sârguieşte degrab a le ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii cei ce o răpesc pe ea, și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește prin sfintele tale rugăciuni de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică; și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață lină și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească, și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicească. Amin.

Citeste si FELICITARI DE SFANTUL NICOLAE. Nu uita de cei dragi! Mesaje frumoase de Moş Nicolae