Mos Nicolae 2020. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi mare

Mos Nicolae 2020. Sunt multe legende in ceea ce-l priveste pe Mos Nicolae, insa toate au un punct comun: generozitatea.

05 dec. 2020, 13:02
Mos Nicolae 2020. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi mare

Mos Nicolae 2020. Legenda cadourilor lui Mos Nicolae si a nuielusei. Obiceiuri de Mos Nicolae din jurul lumii

Sfantul Nicolae a trait in secolele  II-III d.Hr. Data de 6 decembrie este data mortii sale, in anul 352. El a mostenit o mare avere de la parintii sai, insa n-a dorit sa pastreze banii si i-a impartit cu cei mai putin norocosi din acest punct de vedere.

Mesaje de Sfantul Nicolae 2020. Urări frumoase de Sf. Nicolae

Mos Nicolae 2020 Legenda spune ca Nicolae se deghiza si se strecura in casele celor nevoiasi, lasand bani, haine si merinde. Insa, de departe, cea mai populara poveste este cea a tatalui care, in lipsa banilor, voia sa-si impinga fetele la desfrau. Atunci, Mos Nicolae s-a strecurat in casa barbatului si a pus bani pentru fiecare dintre cele trei fete, in sosetele puse la uscat in fata sobei.

Bunatatea si generozitatea lui Mos Nicolae sunt si acum celebrate, in fiecare decembrie, in noaptea de 5 spre 6, cand copiii primesc cadouri.

Paradele de Mos Nicolae 2020

In Olanda, au loc parade care il celebreaza pe Sfantul Nicolae. Mosul vine din Spania pe cal, cu trasura, cu barca sau chiar cu elicopterul. Sinterklaas (Sfantul Nicolae, in olandeza) viziteaza scolile, spitalele si casele pentru a-i rasplati pe cei mai cuminti copii.

Cina din ajun de Mos Nicolae

Tot in Olanda, ajunul Sfantului Nicolae este prilej de mese bogate si de intalniri ale rudelor. Se fac bucate alese, prajituri in forma de Mosc Nicolae. In Franta, se gateste porc cu mustar si mere. In Germania se fac clatite. In alte parti ale lumii se gatesc pizza, supe sau prajituri.

Cizmulitele, sarea si nuiaua

In ajului zilei Sfantului Nicolae, copiii isi curata cizmulitele si spera ca Mosul sa le aduca bunatati. Pentru cei mai putin cuminti, Mosul are pregatita o nuia. Nuielusa era, de fapt, o ramura de mar si trebuia pusa in apa. Daca nuiaua inflorea pana la Craciun, era semn ca Mosul l-a iertat. In unele tari se pun in ghete pungi cu sare. In alte zone se face schimb de parinti, pentru ca cei mici sa invete sa aprecieze ce au.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Ce să nu faci de Mos Nicolae 2020

1. NU FI ZGARCIT

In ziua Sfantului Nicolae este bine sa fii darnic si iubitor cu cei din jurul tau. Zgarcenia nu doar ca este considerata un pacat, dar il manie pe Sfantul saracilor, iar singurul cadou pe care l-ai putea primi la anul ar fi o nuielusa.

2. NU AI VOIE SA TE CERTI SAU CONTRAZICI CU NIMENI

In ziua Sfantului Nicolae, nu este bine sa te certi cu nimeni. Se spune ca persoanele care au chef de scandal in aceasta zi sfanta, vor avea un Craciun nefericit in familie.

3. NU UITA DE CEI SARACI

Primul lucru pe care trebuie sa il faci in dimineata zilei de 6 Decembrie este sa oferi un cadou unui sarman. Orice cadou simbolic, chiar si un covrig, ii va insenina ziua celui sarman.

4. NU AI VOIE SA SPELI HAINE

Nici de mana si nici folosind masina de spalat. Munca in zi de sarbatoare este considerata o ofensa la adresa sfintilor si a lui Dumnezeu.

5. LINISTESTE-I PE CEI INTRISTATI

Nu ai voie sa treci nepasator pe langa necazurile celor din jurul tau. Trebuie sa ii linistesti pe cei care nu o duc tocmai bine in aceasta perioada.

6. SPALA-TI FATA CU ZAPADA, DACA A NINS AFARA

Se spune ca Sfantul Nicolae apare pe un cal alb, iar acest cal este simbolizat de prima ninsoare care apare in jurul datei sfantului. Este bine sa te speli pe fata cu zapada, daca a nins, pentru ca asta aduce prosperitate si sanatate.

7. SPUNE O RUGACIUNE INAINTE DE A-TI PREGATI CIZMELE SAU GHETUTELE PENTRU MOS

Se spune ca rugaciunea ajuta la infaptuirea dorintelor noastre, mai ales daca este rostita din toata inima.

8. SE FAC REPETITII PENTRU MERSUL LA COLINDAT

In zonele rurale, feciorii satului se organizeaza in cete si isi aleg gazda in casa careia repeta colindele de Craciun si Anul Nou. Acestia fac repetitii pentru o serie de alte obiceiuri precum mersul cu Ursul sau cu Capra.

Mos Nicolae 2020– traditii, obiceiuri, superstitii

Sfantul Nicolae, sau Mos Nicolae, cum il stiu mai toti copiii, s-a nascut in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi. Este ales sa conduca eparhia din Mira Lichiei. Primeste aceasta demnitate dupa ce Hristos i s-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia. A pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. Nascut intr-o familie bogata, renunta la toata averea dupa moartea parintilor sai, daruind-o saracilor. Si de aici au pornit o multime de legende care l-au facut pe Mos Nicolae sa devina batranul bun si iubitor care intra in noaptea de 5 spre 6 decembrie, in casele oamenilor si lasa cadouri in ghete sau ciorapei.

Una dintre legende este cea a fetelor sarace pe care tatal lor urma sa le vanda unor barbati instariti. Aflandu-le durerea, Sfantul Nicolae le-a aruncat pe geam cate un saculet de bani pentru fiecare. Acestia au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. Si de aici obiceiul impamentenit de a se lasa aceste daruri in incaltari.

Mos Nicolae 2020 Citeste aici Acatistul Sfantului Nicolae

In lumea occidentala, Sfantul Nicolae (Saint Nicholas) s-a transformat in Mos Craciun (Santa Claus). Numele de Santa Claus provine din termenul olandez Sinterkloos – Sfantul Nicolae. In Romania, insa, Mos Nicolae are loc lui de cinste. Copiii cuminti primesc dulviuri, iar cei neascultatori, cate o nuielusa.

Nicolae este unul dintre numele personale cele mai indragite si cele mai raspandite. El este format din cuvintele grecesti: nike – victorie, biruinta si laos – popor, si are intelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”.

Sfantul Nicolae se numeste in credinta populara San-Nicoara. El pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.

Citeste aici Legenda lui Mos Nicolae.
In unele zone, in ziua de Sfantul Nicolae se aduc in casa crengute de pomi fructiferi care se pastreaza in apa pana de Anul Nou. Daca vor inflori pana atunci, inseamna ca anul care vine va fi unul bogat plin de roade si satisfactii.

In alte zone, fetele se aduna in ajunul sarbatorii si fac placinte, iar fix la noua seara, navalesc peste ele flacaii si incepe petrecerea.

La sate, in ziua de Sfantul Nicoale, feciorii se organizeaza in cete si isi aleg gazda in casa careia vor face repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou.

Se zice ca de Sfantul Nicolae incepe cu adevarat iarna, cand Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga. Daca nu ninge, se zice ca Sfantul Nicolae a intinerit.

Mos Nicolae 2020 Obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae in alte tari

Germania

Sfantul Nicolae este vazut ca un batran care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana. Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele si cativa morcovi pentru caii mosului. Se mai spune ca Mos Nicolae are cu el o carte in care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Daca n-au fost cuminti, copiii primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

 

Urari de Sfantul Nicolae. Mesaje de Sfantul Nicolae. Spune-le prietenilor La multi ani!

Urari de Sfantul Nicolae. In fiecare an, la 6 decembrie, romanii crestin-otodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae. Afla mai multe despre semnificatia acestei importante zile aici.

Urari de Sfantul Nicolae
Ma bucur ca existi in viata mea si ma bucur ca Sfantul Nicolae, al carui nume il porti, mi te-a daruit pentru a ma bucura de prietenia ta sincera si neconditioanata. La multi ani, Nicoleta!

***

Ai aparut in viata mea ca o minune, nu degeaba porti un nume sfant, spre tine ma indrept acum c-o urare si c-un bun gand, sa fii mereu fericita, sa zambesti, sa razi mereu, si sa nu uiti nici o clipa, ca tu esti diamantul meu! La multi ani, Nicoleta mea!

***

Fie ca din aceasta zi sfanta, in drumul lin al vietii tale sa rasara mereu cate-o raza de soare care sa-ti aduca fericire si bucurie. La multi ani de Sfantul Nicolae!

***

Iti doresc ca de ziua numelui tau sa ti se implineasca toate dorintele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de bucurii in viata si iti urez un sincer La Multi Ani!

***

Astazi e ziua numelui tau, un nume simplu si frumos, la fel de pur si gingas ca tine. Iti doresc numai bine si sa ai parte de toata fericirea din lume. La multi ani, Nicu!

***

Iti urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zapada, la fel de fericita precum cantecul clopotelului de Craciun si la fel de frumoasa precum Sarbatorile langa cei dragi.

***

Pentru ca astazi este o zi speciala pentru tine, ma alatur si eu celor ce-ti doresc din adancul sufletului un sincer „La Multi Ani”!