CALENDAR ORTODOX 6 IUNIE 2018: Este celebrat sfântul care a condus Mânăstirea Damnaţilor. Atenţie, nu uitaţi de INTERDICŢIE!

CALENDAR ORTODOX 6 IUNIE 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei de miercuri. Suntem în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi este dezlegare la peşte.

RomaniaTV.net
05 iun. 2018, 14:06
CALENDAR ORTODOX 6 IUNIE 2018: Este celebrat sfântul care a condus Mânăstirea Damnaţilor. Atenţie, nu uitaţi de INTERDICŢIE!

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Dalmaţilor

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. cuv. Visarion Taumaturgul; Sf. cuv. Ilarion cel Nou

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Norbert, ep.

Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Dalmaţilor, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 6 iunie.

Sfântul Ilarion era fiul furnizorului de pâine pentru palatul imperial, Petru Capadocianul. Tatăl şi mama Sfântului Ilarion, Teodosia, erau oameni evlavioşi şi iubitori de Dumnezeu, astfel educaţia sa a inclus o bună cunoaştere a Sfintei Scripturi.

La douăzeci de ani, Sfântul Cuvios Ilarion s-a făcut monah într-o mănăstire aproape de Vizantia. A fost ucenic al Sfântului Grigorie Decapolitul, care în acea vreme vieţuia în Mănăstirea Dalmaţilor. La Mănăstirea Dalmaţilor a fost făcut preot, devenind apoi egumen al mănăstirii, păstorind obştea vreme de opt ani.

A suferit multe chinuri, fiind trimis în exil, în timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820), pentru a renunţa la dreapta credinţă şi la cinstirea sfintelor icoane.

În vremea împărătesei Teodora, soţia împărat Teofil (829-842), care a organizat un sinod ce a restabilit cultul icoanelor, Sfântul Ilarion a fost eliberat şi s-a reîntors la Mănăstirea Dalmaţilor.

Aici a vieţuit încă trei ani, după care a plecat în pace la Domnul.