Calendar ortodox 6 martie 2021. Aflarea Sfintei Cruci. Rugăciune puternică pentru iertarea de păcate şi ieşirea din orice necaz

În această zi, prăznuim Sfinţii 42 de Mucenici din Amoreea şi Aflarea Sfintei Cruci. Rosteşte, azi, rugăciunea la sărbătoarea Aflării Sfintei Cruci

05 mart. 2021, 15:29
Calendar ortodox 6 martie 2021. Aflarea Sfintei Cruci. Rugăciune puternică pentru iertarea de păcate şi ieşirea din orice necaz
Aflarea Sfinei Cruci şi a Sfintelor Piroane. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 6 martie 2021

Ortodoxe: Sfinţii 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci

Greco-catolice: Cei 42 m. din Amoreea. Pomenirea tuturor morților

Romano-catolice: Sf. Coletta, fc.; Fer. Roza din Viterbo, fc

Calendar ortodox 6 martie 2021. Cine au fost Sfinţii 42 de Mucenici din Amoreea

Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea au fost conducători în armatele împăratului bizantin Teofil (829-842), scrie crestinortodox.ro. Când musulmanii au asediat orașul Amoreea (în Galicia, Asia Mică), au luat în sclavie pe cei 42 de comandanți, împreună cu alți creștini. Comandanții au fost închiși în temniță timp de șapte ani, în vreme ce toți ceilalți creștini au fost fie vânduți că sclavi, fie uciși. În timpul celor șapte ani de temniță, comandanții au fost sfătuiți de musulmani să îmbrățișeze credința islamică.

Citeste si Confesiunile preotului care le-a fost alături bolnavilor COVID: „A nega că există o boală precum coronavirusul este o greşeală. Există şi ne afectează”

Comandanţii le-au pus musulmanilor următoarea întrebare: „Dacă ați avea doi care se ceartă pentru un câmp, cum că este al lui, unul având mulți martori care adeveresc această, iar celălalt nici unul, ce ați zice, că al cui este câmpul?” Şefii musulmani au răspuns că, fără nicio îndoială, terenul ar aparţine celui care are martori. „Drept ați răspuns. Așa este și cu Hristos și cu Mohamed al vostru. Hristos are mulți martori: Prorocii din vechime, Moise și Ioan Botezătorul, pe care și voi îl recunoașteți și care a dat mărturie pentru El. Mohamed însă nu are că mărturisitor decât pe el însuși„, au spus, atunci, comandanţii creştini.

În urma acestor mărturisiri, musulmanii le-au spus creştinilor: „Credința noastră e mai bună decât cea creștină pentru că vedeți și voi că Dumnezeu ne-a dat nouă izbândă asupra voastră, a creștinilor! Vedeți bine că cele mai bogate pământuri și împărații din lume sunt ale noastre, și că ele sunt și mai numeroase și mai întinse că ale voastre!„. Replica creştinilor a venit imediat: „Dacă așa ar fi, atunci idolatriile egipteană, babiloniană, elenistică, romană și închinarea la foc a persanilor ar fi adevăratele credințe, căci iată, odată toate aceste neamuri au fost stăpânitoarele lumii! Este limpede pentru oricine că victoria, bogăția și puterea voastră nu dovedesc și adevărul credinței voastre. Noi știm că Dumnezeu uneori da biruință creștinilor, iar alteori îngăduie să fie subjugați ca să-și vadă mai bine păcatele și să se curăţească de ele prin pocăință și credință adevărată„.

În cele din urmă, după multe chinuri, prizonierii au fost uciși pentru că nu au lepădat credința în Hristos.

Calendar ortodox 6 martie 2021. Aflarea Sfintei Cruci

În această zi, este prăznuită şi Aflarea Sfintei Cruci și a celor patru piroane cu care a fost țintuit Domnul Hristos. Găsirea acestora i se datorează Sfintei Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare (306-337). Aceasta a vrut să reconstruiască locurile sfinte și să ridice o biserică pe locul Patimilor și al Învierii lui Iisus Hristos. Ea a plecat spre Ierusalim cu o importantă cantitate de aur, dar şi cu o recomandare din partea fiului său către Patriarhul Macarie (313-323).

După multe căutări, Sfânta Elena a aflat de la un evreu bătrân că Sfânta Cruce este îngropată în spatele templului lui Venus. În acel loc au fost găsite cele trei cruci de pe Golgota, dar şi o scândură cu inscripţia lui Pilat, precum şi cele patru piroane cu care a fot ţintuit pe cruce trupul Mântuitorului.

Citeste si Rugaciunea de dimineata: Ce sa spui imediat ce te trezesti!

Pentru că nu se ştia care dintre cele trei este crucea răstignirii lui Hristos, Patriarhul Macarie a oprit un convoi mortuar şi a cerut ca defunctul să fie aşezat pe fiecare dintre cele trei cruci. Odată aşezat pe Crucea Mântuitorului, cel mort a înviat.

Calendar ortodox 6 martie 2021. Rugăciune la Aflarea Sfintei Cruci pentru iertare de păcate și ieșirea din necaz

Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la față Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul.

Să piară cum piere fumul, cum se topește ceară de față focului, așa să piară demonii de la față celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstita și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe ține, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe ține, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.

O, preacinstita și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfântă Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci.

Amin