Calendar ortodox 6 octombrie 2022. Sfântul Apostol Toma. Rugăciunea care îţi domoleşte fricile şi gândurile negre

Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos, este prăznuit anual pe 6 octombrie. Acestui sfânt i te poți ruga pentru vindecare sufletească, iar rugăciunea te mai puternică dacă este rostită chiar în ziua praznicului.

06 oct. 2022, 01:21
Calendar ortodox 6 octombrie 2022. Sfântul Apostol Toma. Rugăciunea care îţi domoleşte fricile şi gândurile negre

Sărbători religioase 6 octombrie 2022

Ortodoxe: Sf Apostol Toma

Greco-catolice: Sf. ap. Toma

Romano-catolice: Sf. Bruno, pr.

Calendar ortodox 6 octombrie 2022. Cine a fost Sfântul Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma era originar din Galileia, potrivit crestinortodox.ro. A făcut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a suferit moarte de martir.

Apostolul Toma este cunoscut de mulți dintre noi ca fiind „necredincios”. „Necredința” sa ar proveni din faptul că nu dădea crezare mărturiei Apostolilor că Hristos a înviat. Însă, Apostolul Toma nu se îndoiește de faptul că Hristos a înviat, ci de faptul că Hristos Se află după învierea Sa într-un trup care nu mai poate fi văzut.

Cuvintele Mântuitorului: „Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune coasta Mea și nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitație în a ne descoperi că natura umană nu este desființată prin Înviere.

Sf Apostol Toma a întemeiat biserici, a sfințit preoți și episcopi și a convertit două surori, Tertiana și Migdonia, soții de mari principi indieni. Din acest motiv, soțul Tertianei l-a osândit la moarte. Moaștele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165.

Citeste si Rugăciune pentru pace în lume. Se rosteşte în timpul conflictelor armate şi aduce linişte în sufletele zbuciumate

Calendar ortodox 6 octombrie 2022. Rugăciune către Sfântul Apostol Toma pentru domolirea fricilor şi gândurilor negre

O, Preasfinte Apostole al lui Hristos, cel ce îndoielnic şi zăbavnic te-ai arătat spre adeverirea desăvârşită a dumnezeieştii Taine a Învierii Domnului şi a preaslăvirii Preacuratei Sale Maici, cel ce în viaţa ta şi după moarte făcător de minuni te-ai arătat şi cu mucenicească cunună te-ai încununat, apără turma lui Hristos de toată rătăcirea şi îndoiala; pe noi, cei zăbavnici cu inima, ne întăreşte pe piatra mărturisirii Sale; cu rugăciunile tale dă tămăduire rănilor sufletelor şi trupurilor noastre şi ne mijloceşte mântuirea la sfârşitul vieţii noastre. Amin.

Cel ce dintre Apostoli ai fost ales a purta crucea cea grea a îndoielilor spre adeverirea fără putinţă de tăgadă sau de îndoială a Învierii lui Hristos, scapă-ne pe noi cu rugăciunile tale din furtunile lumii şi din valurile îndoielilor vieţii acesteia, ca să-ţi strigăm: Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!

Spre adeverirea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu şi spre încredinţarea neamurilor datu-ţi-s-a ţie, Sfinte, şi darul de a săvârşi minuni, ca toţi, văzându-le, să slăvească pe Dumnezeu Cel ce ţi-a dăruit ţie putere multă Apostole Sfinte Toma, roagă pe milostivul Dumnezeu să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune care te curăţă de lucrarea necurată a diavolului şi te izbăveşte de tot necazul. Pentru efect rapid, se rosteşte de şapte ori în fiecare dimineaţă şi seară