Calendar ortodox 7 decembrie 2020. Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș îţi dă grabnic ajutor în caz de boli, sărăcie, necazuri pricinuite de vrăjmași

Calendar ortodox 7 decembrie 2020. În această zi, este prăznuită Sfânta Muceniţă Filofteia de la Argeş, sfânta care ne dă grabnic ajutor, dacă ne rugăm cu credinţă, în caz de boli, sărăcie, necazuri pricinuite de vrăjmași.

06 dec. 2020, 20:54
Calendar ortodox 7 decembrie 2020. Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș îţi dă grabnic ajutor în caz de boli, sărăcie, necazuri pricinuite de vrăjmași
Sfânta Muceniţă Filofteia

Sărbători religioase 7 decembrie 2020

Ortodoxe: Sfânta Mucenița Filofteia de la Argeş

Greco-catolice: Sf. aep. Ambrozie al Milanului

Romano-catolice: Ss. Ambrozie, ep. înv. **; Maria Giusseppa Rosselo, călug.

Calendar ortodox 7 decembrie 2020. Cine a fost Sfânta Mucenița Filofteia de la Argeș

Sfânta Mucenița Filofteia a trăit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari, scrie crestinortodox.ro. Numele său în limba greacă înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. Pentru că a dovedit milă față de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl său, la vârstă de numai 12 ani.  Chiar dacă moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

Istoria arată că moaștele Sfintei Filofteia au fost duse inițial la Târnovo, unde au rămas până în anul 1393. În acel an, Țaratul bulgar a fost ocupat de turci, care au și ars orașul. Pentru a le feri de profanare, moaștele au fost duse la Vidin, unde au stat puțin timp, probabil până în 1396. După înfrângerea armatelor creștine la Nikopole, crescând amenințarea turcă, moaștele au fost oferite domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân (1386-1418). Acesta le-a așezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul „Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeș, pe atunci catedrala mitropolitană. În acest fel se explică și alegerea zilei de 7 decembrie drept zi de pomenire (imediat după ziua hramului). După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfințită la 15 august 1517, moaștele au fost așezate aici a doua zi, când s-a făcut și proclamarea canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi).

Citeste si Alexandra Furnea, supraviețuitoare a tragediei din Colectiv: „Mă tem de viitoarele tragedii care vor fi scrise de mâine, dacă nu schimbăm ceva azi”

Moaștele au rămas la Curtea de Argeș până în 1893, când, datorită stării avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile „Sf. Gheorghe” și „Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeași localitate. În timpul primului război mondial, datorită mutării frontului în apropierea acestei localități, moaștele au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din București. După terminarea războiului, au fost readuse la Curtea de Argeș, iar din 1949 se află în paraclisul acestei mănăstiri.

Calendar ortodox 7 decembrie 2020. Rugăciune către Sfânta Filofteia, la vreme de boală

Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.

Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele.

Citeste si Patriarhul Daniel a votat la alegerile parlamentare. Cei prezenți în secție au primit iconițe

Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.