CALENDAR ORTODOX 8 FEBRUARIE 2018. Este prăznuit un proroc al Vechiului Testament

Publicat: Joi, 08 Februarie 2018 05:50 // Actualizat: Joi, 08 Februarie 2018 05:50 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 8 FEBRUARIE 2018. România TV vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei.

Foto: Doxologia

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat, pomenit în calendarul creştin ortodox la 8 februarie, a trăit în timpul împăratului Liciniu (308-321). Fiind general, numele de stratilat arată că era comandant de oşti, i se încredinţase cetatea Heracleea, lângă Marea Neagră.

Liciniu a dezlănţuit persecuţii mai ales asupra creştinilor din armată şi a celor care erau modele pentru comunităţile în care trăiau. A ucis pe cei 40 de mucenici în Sevastia şi pe cei 45 de ostaşi în Nicopolia Armeniei.

Pretutindeni fiind cercetaţi cu mare zel cei mai însemnaţi creştini, Liciniu, care atunci era în Nicomidia, a fost înştiinţat şi despre Sfântul Teodor Stratilat că este creştin şi pe mulţi îi întorcea la Hristos.

Aflând că tânărul comandant, nu numai că s-a îndepărtat de cinstirea zeilor, dar şi propovăduia credinţa în Hristos şi îndemna pe toţi să se lepede de închinarea la idoli, împăratul a hotărât să-l cerceteze el însuşi şi, de nu se va întoarce, să fie omorât.

Împăratul Licinius a mers, deci, în Heracleea şi, la cererea Sfântului Teodor, i-a dat acestuia îngăduinţa să ia idolii de aur acasă la el, spre a-i cinsti, după datină.

Ajuns acasă, Sfântul Teodor a sfărâmat idolii în bucăţi şi i-a împărţit la săraci. Maxenţiu sutaşul a spus împăratului, că a văzut capul de aur al zeiţei Artemida, zeiţa care fusese dată Sfântului Teodor, că acum era purtat de un sărac. Acesta, fiind întrebat, a mărturisit că l-a primit de la Teodor Stratilat.

Împăratul, auzind, de o faptă ca aceasta, a rămas mut de mânie. Deci, poruncind slujitorilor, Sfântul Teodor a fost prins şi adus înaintea sa. Şi, mărturisind el că toate cele spuse de sutaş sunt adevărate, a fost condamnat la chinuri grele.

A îndurat cu credinţă şi cu bărbăţie toate chinurile; şi pătimind, neîncetat propovăduia credinţa în Hristos. Deci, împăratul, văzând că nu poate să-l întoarcă la zadarnica cinstire a idolilor, a poruncit să i se taie capul şi, astfel, s-a săvârşit în ziua de 8 februarie.

Sfintele sale moaşte au fost îngropate în cetatea de naştere, Evhaita.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Proroc Zaharia, unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament. Născut în robie, era preot când a venit din Babilon în Ţara Sfântă. A prorocit despre prădarea Ierusalimului, despre sfârşitul lui şi despre începutul şi sfârşitul neamurilor.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calendar ortodox calendar ortodox 8 februarie sfantul zaharia
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8359
RON
10 Aug
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H