Calendar ortodox 8 martie 2021. Sfântul Teofilact din Nicomidia, binefăcătorul celor aflați în dureri, necazuri și nevoi. Rugăciune grabnic ajutătoare care se spune la mare necaz

În această zi este prăznuit Sfântul Teofilact. Acest sfânt este considerat binefăcătorul celor aflați în dureri, necazuri și nevoi. Azi este bine să rosteşti o rugăciune grabnic ajutătoare care se spune la mare necaz.

07 mart. 2021, 19:31
Calendar ortodox 8 martie 2021. Sfântul Teofilact din Nicomidia, binefăcătorul celor aflați în dureri, necazuri și nevoi. Rugăciune grabnic ajutătoare care se spune la mare necaz
Sfântul Teofilact din Nicomidia. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 8 martie 2021

Ortodoxe: Sfântul Teofilact

Greco-catolice: Sf. ep. Teofilact al Nicomidiei

Romano-catolice: Sf. Ioan al lui Dumnezeu, călug.

Calendar ortodox 8 martie 2021. Cine a fost Sfântul Teofilact

Sfântul Teofilact a ales viață monahală în momentul alegerii lui Tarasie ca patriarh al Constantinopolului, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Tarasie îl va unge pe Teofilact episcop în Nicomidia. El se va arăta celor din Nicomidia binefăcător al celor aflați în dureri, necazuri și nevoi.

Citeste si Ciocolată cu canabis, afacerea de succes a unui preot din Cluj: „M-a chemat însuși Mitropolitul la raport”. Cât costă o ciocolată „Doamne Ajută”

Cât de multe au fost faptele bune pe care le-a săvârşit cuviosul Teofilact o arată lucrurile înseşi: sfintele biserici clădite de dânsul, spitalele, ajutorarea văduvelor şi a orfanilor şi nemăsurata lui milostenie. Căci atât de dedat slujirii semenilor lui era acest mare următor al lui Dumnezeu încât umplând câte un vas cu apă călduţă spăla şi ştergea cu însăşi mâinile sale pe betegi, pe şchiopi şi pe cei cu mădularele rănite.

După moartea lui Tarasie, la conducerea imperiului a venit iconoclastul Leon. Sfântul Teofilact i-a cerut împăratului să păstreze credința creștină nealterată, inclusiv cinstirea sfintelor icoane, dar văzând că împăratul nesocotește adevărul, i-a prezis că va cădea şi nimeni nu-l va putea salva.

Din cauza acestor cuvinte, Sfântul Teofilact a fost decăzut din scaunul de episcop şi trimis în exil, unde a petrecut timp de treizeci de ani în cele mai mari lipsuri, necazuri și umilințe. În cele din urmă și-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.

Moaștele sale au fost aduse în Nicomidia, în biserica zidită de el, în vremea împărătesei Teodora și a patriarhului Metodie.

Calendar ortodox 8 martie 2021. Rugăciune către Sfântul Teofilact pentru sănătate

Neştiut ai trăit, preafericite, dar Hristos te-a arătat pe tine tuturor, luminând ca un astru, punându-te ca pe o lumină în­ţelegătoare în sfeşnic. Şi ţi-a înmânat tablele dogmelor Du­hului, cu care luminează-ne şi pe noi.

Citeste si Preotul Dan Damaschin, binefăcătorul sărmanilor: „Copiii nu ştiu de vaccinuri. Ştiu de foame şi de frig”

Să cântăm Domnului, Ce­lui Ce a povăţuit pe poporul Său, prin Marea Roşie, că Singur cu Slavă S-a preaslăvit.

Stând înaintea Scaunului Stă­pânului, purtătorule de Dum­nezeu Părinte Teofilact, păzeşte pe cei ce cu credinţă săvârşesc sfântă pomenirea ta.

Te-a uns pe tine, după vred­nicie, harul Duhului, preaferi­cite, pentru adevăr şi pentru bunătatea obiceiurilor tale.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.