Calendar ortodox 9 aprilie 2021. Sfântul Mucenic Eupsihie, izbăvitor de boli şi necazuri

În această zi, este prăznuit Sfântul Mucenic Eupsihie, care a îndurat chinuri de neimaginat în numele iubirii de Hristos. Azi, este bine să te rogi acestui sfânt pentru izbăvire de boli şi necazuri.

08 apr. 2021, 23:27
Calendar ortodox 9 aprilie 2021. Sfântul Mucenic Eupsihie, izbăvitor de boli şi necazuri
Sfântul Mucenic Eupsihie. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 9 aprilie 2021

Ortodoxe: Sfântul Eupsihie

Greco-catolice: Sf. m. Eupsihie din Cezareea

Romano-catolice: Fer. Ubald, călug

Calendar ortodox 9 aprilie 2021. Cine a fost Sfântul Eupsihie

Eupsihie s-a născut într-o familie de nobili creștini fiind crescut de mic în dragostea de Dumnezeu și de semeni, potrivit crestinortodox.ro.  În timpul domniei lui Iulian Apostatul, pe când întâistătător al Bisericii din Cezareea era Sfântul Vasile cel Mare, Eupsihie avea să se căsătorească cu o tânăra nobilă.  Însă,  chiar  în timpul  cununiei, un cortegiu format din păgâni ce  aduceau jertfe zeiței Fortuna a trecut prin apropiere. Eupsihie împreună cu alți creștini, care erau de față, au intrat templul către care se îndrepta cortegiul,  unde au dărâmat statuile, aducând mari stricăciuni templului.

Citeste si Guvernul modifică regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19. Voiculescu: „Preot în spital şi noi reguli pentru înmormântare”

Împăratul Iulian Apostatul auzind de acest eveniment a poruncit ca vinovații să fie decapitați, ca mulți creștini să fie recrutați în armată și toți să plătească tributuri exorbitante față de împărăție. De asemenea, acesta a mai dispus reconstruirea imediată a templului pe cheltuiala tuturor creștinilor. Eupsihie fiind prins de persecutori, a fost mai întâi legat de un copac și torturat cu sălbăticie, iar mai târziu decapitat. Sfântul Mucenic Eupsihie a trecut la Domnului în anul 362.

Calendar ortodox 9 aprilie 2021. Rugăciunea scurtă a Sfântului Eupsihie te fereşte de boală și necazuri mari

Mucenicul Tău, Doamne, Eupsihie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, apără-ne de boala grea și de necazurile grele care ne înconjoară, Hristoase Dumnezeule.

Cu îndrăznire cântând chinurile tale, Fericite Eupsihie, mă rog ţie, ca unuia ce ai îndrăznire, răpeşte sufletul meu de la tirania bolilor și necazurilor, mucenice.

Gândul tău cu plecarea cea către Dumnezeu s-a lepădat de toate cele desfătătoare ale vieţii şi cu totul frumos s-a arătat, împărăţind asupra patimilor, Sfinte Fericite Eupsihie.

Cu bun curaj săvârşind lupta, ai biruit pe vrăjmaşul cel războinic, mucenice, primind dar de minuni de la Dumnezeu. Cu darul tău, ajută-mă sfinte să scap de boala grea și de necazurile care mă înconjoară, acum și pururea, și-n vecii vecilor. Amin!

Citeste si Confesiunile preotului care le-a fost alături bolnavilor COVID: „A nega că există o boală precum coronavirusul este o greşeală. Există şi ne afectează”