Guvernul modifică regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19. Voiculescu: „Preot în spital şi noi reguli pentru înmormântare”

Joi a avut loc întâlnirea echipei Ministerului Sănătății cu reprezentanții Cultelor cu privire la modificarea protocolului de înmormantare a persoanelor decedate, infectate cu Covid-19.

08 apr. 2021, 13:27
Guvernul modifică regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19. Voiculescu: „Preot în spital şi noi reguli pentru înmormântare”

Guvernul modifică regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19. Măsurile drastice prin care sunt înmormântați cei care au decedat din cauza infecției cu noul coronavirus au fost revizuite.

„Am avut întâlnire care a avut ca temă modificarea ordinului de ministru, cel tîrziu mâine va fi semnat, va conţine modificările necesare cerute de Ministerul Cultelor, dar şi măsurile de protecţie cerute de Ministerul Sănătăţii. Va conține modificări și reglementări suplimentare. Măsuri de protecție. Despre asta a fost vorba dintotdeuana. Era vorba despre un ordin din aprilie 2020. Este vorba despre protejarea sănătății oamenilor și ce se întâmplă în timpul înmormântărilor”, a spus Vlad Voiculescu, joi, la finalul întâlnirii.

„Preot în spital şi noi reguli pentru înmormântare”

„Este vorba despre accesul preotului la spital, de asemenea şi pentru aparţinători, sigur că în condiţii de siguranţă, dar şi de regulile legate de înmormântare. Pentru cei care vor să își ia adio de la cei dragi, vrem să facem în așa fel încât acest lucru să se petreacă în condiții de siguranță. Cei care decedau din cauza Covid-19 puteau fi îmbrăcați. Nu scrie nicăieri într-un Ordin de Ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați. Dacă nu s-a respectat până acum, a fost dintr-o lipsa de bun simț. Vom avea ordinul cel târziu luni publicat în Monitorul Oficial şi de atunci va intra în vigoare. Sicriul va fi sigilat. În privinţa participării la înmormântări, regulile sunt stabilite deja anterior cu privire la adunările publice”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

„Eu acum câteva zile am discutat cu un reprezentant al Cultelor şi am decis să avem această întâlnire. Nu am fost la discuţia purtată de Raed Arafat”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă îşi cere scuze pentru că mii de români au fost înmormântaţi fără a fi îmbrăcaţi, Vlad Voiculescu a răspuns: „Îmi pare rău că acest lucru s-a întâmplat! Nu eu am semnat acel ordin, nu ştiu de ce s-a înţeles aşa! Dacă cei de la pompe funebre au înmormântat oameni fără a respecta legea, vor răspunde”.

Guvernul modifică regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19

Premierul a declarat, joi, că la acest proiect se lucrează la Ministerul Sănătății. „Este propunerea Ministerului Sănătății. Aștept opinia specialiștilor. Sunt mai multe lucruri pe care le discutăm și acest comitet interministerial are acest rol – de a introduce proiectele care relaxează, și acesta este unul dintre ele, și de a le introduce pe ordinea de zi cât mai rapid”, a spus Florin Cîţu. „Să ținem seama de riscurile pe care și le asumă cei care participă la procesul de pregătire și înmormântare și  pe de altă parte să le dăm posibilitatea oamenilor să-și ia rămas bun de la cei dragi”, a declarat şi Vlad Voiculescu, ministru Sănătăţii.

Vlad Voiculescu îl contrazice pe Raed Arafat pe tema schimbării protocolului de înmormântare pentru pacienţii Covid: „E un lucru care merită 24-48 de ore de analiză”

Noile norme ar putea prevede posibilitatea prezenței preotului la spital pentru cei bolnavi, permisiunea ca cel decedat să fie îmbrăcat dar și oficierea slujbei de înmormântare în biserică. În momentul de față cei decedați în urma contractării Covid-19 sunt transportați la morgă în saci impermeabili, iar sicriul este sigilat. Pot participa la slujbă doar rudele de gradul întâi și doi cu aviz de la DSP.