Calendar ortodox 9 ianuarie 2022. Sfântul Mucenic Polieuct. Rugăciune pentru eliberarea de suferințe

În această zi, este prăznuit Sfântul Mucenic Polieuct. Pe parcursul zilei, este bine să înalţi o rugăciune către acest sfânt pentru iertarea păcatelor și eliberare de suferințe. Poate fi spusă oricând, dar capătă puteri mult mai mari dacă este rostită în ziua praznicului.

08 ian. 2022, 13:31
Calendar ortodox 9 ianuarie 2022. Sfântul Mucenic Polieuct. Rugăciune pentru eliberarea de suferințe

Sărbători religioase 9 ianuarie 2022

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Polieuct

Greco-catolice: Sâmbăta după Botezul Domnului. Sf. m. Polieuct

Romano-catolice: Fer. Alexia Le Clerc, călug.

Calendar ortodox 9 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Mucenic Polieuct

Sfântul Polieuct a fost ostaș în armata romană și a trăit în secolul al III lea, potrivit crestinortodox.ro. Nerah, prietenul lui cel mai bun, era creștin și era peste măsură de mâhnit de faptul că prietenul lui nu cunoștea iubirea de Hristos.

Auzind de persecuția împotriva creștinilor, Nerah i-a spus lui Polieuct că se aşteaptă să fie persecutat şi ucis dat fiind faptul că nu are de gând să renunţe credința creștinească. Auzind acestea, Polieuct a început să se gândească la cele dumnezeiești; apoi și-a adus aminte că, înainte cu câteva zile, avusese o vedene cu Iisus Hristos: „Apropiindu-se de mine și, luându-mi haina, m-a îmbrăcat cu altă haina nouă, al cărei preț și frumusețe nu este cu putință a o spune, iar nasturii de la haina aceea erau de aur, apoi și cal înaripat mi-a dat”.

Citeste si EXCLUSIV Părintele Calistrat relatează experienţa tulburătoare trăită în secţia ATI şi demontează fake-news-ul din jurul morţii părintelui Ghelasie/Cum justifică temperamentul vulcanic al Dianei Şoşoacă şi de ce ar vota-o pe Gabriela Firea în fruntea ţării

Nerah i-a tâlcuit prietenului său sensul celor văzute: „Se cade ție să lași păgânătatea elinească și să te îmbraci întru Hristos, prin credința cea dreapta; iar calul cel înaripat, să știi că însemnează alergarea cea grabnică spre cer”.

Începând de atunci, Polieuct s-a apropiat de Hristos. Felix, socrul lui, fiind împuternicit de împărat să prigonească pe creștini, a încercat să-l convingă să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, Felix a poruncit să i se taie capul.

Calendar ortodox 9 ianuarie 2022. Rugăciune către Sfântul Mucenic Polieuct pentru eliberarea de suferințe

Mucenicul Tău, Doamne, Polieuct, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Umplându-te de Desfătarea cea mult dorită şi de Fericita Lumină îndestulându-te, mărite şi de ceata cea îngerească învrednicindu-te, păzeşte, Sfinte Polieuct pe cei ce laudă prăznuirea ta, care cântă Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Pomenirea ta cea purtătoare de lumină şi măreaţă a răsărit plină de Dumnezeiască Lumină, luminând în chip strălucit pe cei ce te laudă cu credinţă, viteazule ostaş al lui Hristos, Preafericite Polieuct, cântând Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!

Citeste si Părintele Constantin Necula, despre cum trebuie înţelese minunile: „Rezistența unui bătrân la COVID ni se pare mai interesantă decât rezistența unui tânăr la COVID. Există o limită de la care minunea devine vizibilă”