Calendar ortodox 9 martie 2021. Cruce neagră. Sfinţii 40 de mucenici. Rugăciunea care te ridică din orice necaz

În această zi, sunt prăznuiţi Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Pentru că au refuzat să renunţa la credinţa în Hristos, au fost supuși la multe chinuri, devenind făcători de minuni.

08 mart. 2021, 23:51
Calendar ortodox 9 martie 2021. Cruce neagră. Sfinţii 40 de mucenici. Rugăciunea care te ridică din orice necaz
Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Foto: doxologia.ro

Sărbători religioase 9 martie 2021

Ortodoxe: Cei 40 de mucenici din Sevastia

Greco-catolice: Sf. 40 m. din Lacul Sebaste

Romano-catolice: Ss. Francisca Romana, călug. *; Dominic Savio; 40 de soldaţi, m., LP

Calendar ortodox 9 martie 2021. Cine au fost cei 40 de mucenici din Sevastia

Sfinții 40 de Mucenici au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea împăratului Liciniu (307-323), potrivit crestinortodox.ro. Cei 40 de mucenici erau soldați care au mărturisit că sunt creștini și din acest motiv au refuzat să jertfească idolilor. În consecinţă, cei 40 de mucenici au fost supuși la multe chinuri, iar în cele din urmă au scufundați într-o apă înghețată. Însă au învins frigul și gheața lacului, au biruit moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei.

Citeste si Ciocolată cu canabis, afacerea de succes a unui preot din Cluj: „M-a chemat însuși Mitropolitul la raport”. Cât costă o ciocolată „Doamne Ajută”

Sfântul Candid i-a răspuns torționarului care îl amenință cu deposedarea onorurilor militare: „Nu doar onorurile militare, ci chiar și trupurile noastre poți să ni le iei, căci nicio onoare nu este mai înalta decât aceea de a fi ai lui Hristos Iisus, Dumnezeul nostru„.

Unul dintre mucenici nu a mai rezistat și a ieșit din lac. Renunțând la credința în Hristos, a fost dus într-o baie caldă, dar acolo a murit. Locul sau a fost luat de un alt soldat creștin, care a văzut cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 sfinți.

Când torţionarii au venit dimineață să vadă „rezultatele” răutății lor, în locul morții, ei au văzut viață, căci niciunul din cei 40 nu a murit peste noapte. Însă torţionarii au fost convinşi că la mijloc este vrăjitorie.

Calendar ortodox 9 martie 2021. Rugăciune către Sfinții 40 Mucenici din Sevasta

Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

Citeste si Imagini incredibile! Cum sfințește o casă un preot român

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!


loading...