Imagini incredibile! Cum sfințește o casă un preot român

Un preot din țară a mers să sfințească o casă, dar a ținut neapărat să existe o dovadă clară că a trecut pe acolo, așa că a apelat la o metodă bizară.

20 ian. 2021, 17:11
Imagini incredibile! Cum sfințește o casă un preot român

Imagini incredibile! Cum sfințește o casă un preot român.

Preotul a pus o ștampilă cu o cruce pe perete ca să se vadă negru pe alb că a mers să sfințească casa.

În timp ce enoriașii sunt uluiți, mai-marii bisericii nu se opun acestui obicei.

Imaginile cu preotul care sfințește casa ștampilând-o au ajuns virale pe TikTok.

Cum decurge sfințirea casei în mod normal

De regulă, credincioșii cheamă preotul să le sfințească casa după renovare sau la ceremonii. Unii îl cheamă ca să le alunge spiritele rele, alții doar pentru că vor să fie binecuvântați și să le meargă bine.

În general, preotul vine, alături de un ajutor de la biserică, și timp de câteva minute învârte prin casă o cădelniță și stropește prin camere cu un buchet de busuioc înmuiat în apă sfințită. La final, lua crucea de lemn în mână, iar toți din casă pupau crucea și se închinau. Preotul spune câteva rugăciuni speciale pentru ocrotirea persoanelor din casă.

Acest tip de slujbă este pentru casă exact ce e spovedania pentru om. Dacă prin mărturisirea păcatelor credincioşii se căiesc de greşelile făcute şi îşi reîmprospătează harul primit la botez,tot aşa prin sfeştanie casa este binecuvântată şi curăţată pentru a fi ferită de rele.

Slujba de sfeștanie a casei e bine să fie făcută în zi de post, miercurea sau vinerea, nu în zile de sărbătoare. În unele zone din țară, sfeștania se face doar în primele zile ale lunii.

Casele și apartamentele se sfințesc atunci când cineva se mută recent sau după ce s-au făcut reparații și înnoiri. Orice familie creștină ar trebui să cheme preotul pentru sfeștanie în casă măcar o dată pe an.

Înainte, însă, trebuie ca fiecare membru al familiei care locuiește acolo să se spovedească, iar apoi să facă curățenie peste tot.

Pentru slujba sfeștaniei, credinciosul trebuie să pregătească o măsuță frumos acoperită, orientată spre răsărit, pe care se vor așeza următoarele:

  • un vas larg la gura cu apă proaspată;
  • un mănunchi de busuioc;
  • sfeșnice cu lumânări de ceară și câteva boabe de tamâie;
  • un pomelnic cu cei ce locuiesc în casă și cu cei pe care gazdele doresc să-i pomenească la rugăciune;
  • dacă se face pentru prima dată sfințire în casă se mai pune un vas mic cu ulei și un bețișor cu vată;
  • o icoană (dacă măsuța nu se află în fața icoanei din casă);

Citiți și Preot suspendat pentru că le făcea avansuri enoriaşelor. Bărbatul făcea gesturi obscene şi avea un limbaj vulgar