CALENDAR ORTODOX AUGUST 2020. Sărbători religioase în AUGUST 2020. Tradiţii şi superstiţii de Macavei, Probejenie, Sfânta Maria Mare

CALENDAR ORTODOX AUGUST 2020. În luna lui Gustar, avem parte de trei mari sărbătoari religioase, Schimbarea la Faţă a Domnului, pe 6 august, Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, şi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august. 

RomaniaTV.net
31 iul. 2020, 13:17
CALENDAR ORTODOX AUGUST 2020. Sărbători religioase în AUGUST 2020. Tradiţii şi superstiţii de Macavei, Probejenie, Sfânta Maria Mare

CALENDAR ORTODOX AUGUST 2020. Luna august este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi. Astfel, în prima zi a lunii sunt serbaţi Macaveii, pe 6 august Probejenia, pe 14 august Ziua Cercurilor Sfintei Marii, iar pe 25 august Vartolomeii.

CALENDAR ORTODOX 1 AUGUST 2020. Tradiţii şi superstiţii de Macavei

CALENDAR ORTODOX AUGUST 2020. Pe data de 1 august, atunci când credincioşii prăznuiesc Scoaterea Sfintei Cruci, sărbătoare denumită popular Macavei, oamenii stropesc grădinile și livezile cu agheasmă, sfințesc grâul la biserică, pentru a-l amesteca cu semnițele ce urmează a fi semănate, iar cei care au stupi adună mierea deoarece aceasta capătă puteri miraculoase de vindecare, potrivit traditii-superstitii.ro.

Această zi mai este numită Macaveiul ursului sau Împuiatul urşilor şi este respectată de gospodari pentru a nu le mânca ursul vitele şi oile. La Macavei se spune că “se-nvârte frunză-n tei” şi nu e bine să se mai culeagă teiul. În această zi nu se lucrează, nu se mulg nici vacile, însă viţeii sunt lăsaţi să sugă, din acest motiv această zi fiind considerată Paştele viţeilor. 

CALENDAR ORTODOX 6 AUGUST 2020. Tradiţii şi superstiţii de Probejenie

CALENDAR ORTODOX AUGUST 2020. Pe 6 august, de Probejenie, femeile adună și usucă plante și fructe de leac, oamenii nu se mai scaldă în râuri, iar călătoriile trebuie amânate pentru că e pericol de rătăcire. Începând cu această zi fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare.

CALENDAR ORTODOX 14 AUGUST 2020. Ziua Cercurilor Sfintei Mării

Se crede că femeile însărcinate este bine să respecte această zi, pentru a naşte uşor; cele care lucrează în această zi vor avea o naştere grea.

În trecut, în ziua de 14 august, doi paznici se duceau la cimitirul satului, luau pământ de pe un mormânt, îl duceau la vrăjitoare, care săvârşeau prin cuvinte magice legatul viilor, pentru a fi ferite de stricăciunile graurilor.

CALENDAR ORTODOX 15 AUGUST 2020. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Maria Mare

CALENDAR ORTODOX AUGUST 2020. În dimineața zilei de 15 august, femeile merg la biserică cu fructe și bucate, care vor fi sfinţite, după care vor fi date de pomană. De asemenea există superstiția conform căreia, dacă în această zi înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă.

După dată de 15 august, se încep semănăturile de toamnă, timpul fiind optim pentru aceste activități.

În această zi, se tocmesc pândarii pentru vii şi se leagă, prin magie, ciocul păsărilor pentru a nu prăda viile. Se spune că planta numită “palma Maicii Domnului”, culeasă în această zi, fiartă şi folosită la scăldătoare, apară de boli. Doar în această zi se mai pot culege flori de câmp şi flori de leac, care se pun la icoana Maicii Domnului, apoi sunt bune de leacuri şi descântece. 

CALENDAR ORTODOX 25 AUGUST 2020. Tradiţii şi superstiţii de Vartolomei

Începând din această zi, cucul nu mai cânta. Numele Vartolomei aminteşte de “(în)vârtire”, de unde şi vorba populară “se suceşte ziua, ca puiul în găoace”. Ziua se micşorează, iar noaptea creşte. Superstiţia spune că, în această zi, nu trebuie făcut nimic din ce presupune învârtire, sucire: nu se toarce, nu se trage la tocilă, nu se face mămăligă. 

CALENDAR ORTODOX 29 AUGUST 2020. Tradiţii şi superstiţii de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

CALENDAR ORTODOX AUGUST 2020. Pe data de 29 august, în ziua praznicului Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul, nu este bine să se mănânce struguri și să se bea vin, acestea fiind asociate cu sângele și amintind de tăierea capului Sfântului Ioan. Totodată, nu e bine să se mănânce fructe și legume rotunde, care ar putea semăna cu un cap. De asemenea, nu se foloseşte cuțitul la tăiat, pâinea și alte alimente rupându-se cu mâna.

CALENDAR ORTODOX AUGUST 2020

1 S Scoaterea Sfintei Cruci (Dezlegare la ulei şi vin)

2 D Aducerea moaştelor Sfântului Arhidiacon Ştefan

3 L Sfinţii Isachie, Dalmat şi Faust (Post)

4 M Sfinţii şapte tineri din Efes

5 M (†) Sfântul Ioan Iacob Hozevitul

6 J (†) Schimbarea la Faţă a Domnului (dezlegare la peşte)  

7 V (†) Sfânta Teodora de la Sihla (Post)

8 S Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului; Sfântul Ierarh Miron (Dezlegare la ulei şi vin)

9 D Sfântul Apostol Matia

10 L Sfântul Lavrentie (Post)

11 M (†) Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului

12 M Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit

13 J Sfântul Tihon de Zadonsk

14 V Sfântul Proroc Miheia

15 S (†) Adormirea Maicii Domnului

16 D (†) Sfinţii Martiri Brâncoveni

17 L Sfântul Mucenic Miron; Sfântul Gheorghe Pelerinul

18 M Sfântul Ioan de Rila – ocrotitorul Bulgariei

19 M Sfântul Andrei Stratilat (Post)

20 J Sfântul Proroc Samuel

21 V Sfântul Apostol Tadeu; Sfinţii Mucenici Donat, Romul, Silvan şi Venust (Post)

22 S Sfântul Mucenic Agatonic

23 D Sfântul Mucenic

24 L Sfântul Mucenic Eutihie

25 M Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu

26 M Sfinţii Adrian şi Natalia (Post)

27 J Sfântul Fanurie

28 V Sfântul Moise Etiopianul (Post)

29 S (†) Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (Post negru)

30 D (†) Sfântul Ierarh Varlaam; Cuviosul Ioan de la Râşca şi Secu; Sfântul Alexandru

31 L Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului