CALENDAR ORTODOX: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători din calendar.

27 nov. 2015, 23:57
CALENDAR ORTODOX: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou; Sf. Mc. Irinarh

Greco-catolice 
Cuv. Ștefan cel Nou; Sf. m. Irinarh; Sf. Caterina Labouré

Romano-catolice 
Ss. Teodora, călug.; Iacob, pr.

Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou este pomenit în calendarul creștin ortodox la 28 noiembrie. A pătimit din porunca împăratului Constantin Copronim (741-775) pentru că a apărat cinstirea icoanelor.

În timpul crizei iconoclaste (distrugerea icoanelor) începută de împăratul bizantin Leon al III-lea Isaurianul/Sirianul (717-741), ce a durat până în anul 787, când cel de-al șaptelea Sinod Ecumenic a restabilit cultul sfintelor icoane, monahii care s-au opus cu dârzenie acestei mișcări au suferit chinuri cumplite.

Împărații iconoclaști au închis aproape toate mănăstirile și bisericile în care se aflau sfinte icoane. Monahii erau schingiuiți — li se scoteau ochii, li se tăiau nasurile, li se spărgeau capetele cu icoane. Celor ce zugrăveau icoane li se ardeau degetele până la carbonizare pe table din aramă înroșite în foc.

Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou s-a născut în Constantinopol, în timpul împăratului Anastasie (713-715), s-a călugărit la vârsta de 16 ani, fiind deprins din familie cu viața aspră și cu faptele bune. La 30 de ani a fost ales stareț al Mănăstirii Sfântului Auxentie, în apropierea Calcedonului. De aici, a fost luat și întemnițat la Pretorion. Alături de alte câteva sute de creștini, Sfântul Ștefan a trăit în închisoare ca într-o adevărată mănăstire. Aflând ce se întâmplă, împăratul iconoclast Constantin Copro l-a supus la chinuri, primind astfel cununa muceniciei.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Mucenic Irinarh din Sevastia (Capadocia — Asia Mică), care a fost călău. În timpul persecuției lui Dioclețian (284-305), primind poruncă de la Maxim, dregătorul Sevastiei, să omoare șapte femei creștine, sufletul lui Irinarh s-a luminat cu dumnezeiescul har al lui Dumnezeu, văzând curajul cu care acestea îl mărturiseau pe Hristos. Pentru că l-a mărturisit și el pe Hristos, a primit cununa muceniciei alături de preotul Acachie, cel care îl botezase.