CALENDAR ORTODOX: Ce trebuie să facă toţi creştinii pentru a scăpa de boli

CALENDAR ORTODOX: Pe 10 decembrie, creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii mucenici Mina, Ermoghen şi Eugraf

10 dec. 2014, 10:24
CALENDAR ORTODOX: Ce trebuie să facă toţi creştinii pentru a scăpa de boli

CALENDAR ORTODOX: Aceşti sfinţi mucenici au trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. Mina era originar din Atena, învăţase arta oratoriei şi a fost trimis de împăratul Maximian la Alexandria pentru a restabili liniştea oraşului.

Mina i-a îmbărbătat pe creştinii alexandrini şi a vindecat mulţi bolnavi. Aflând ce se întâmplă, împăratul l-a trimis pe prefectul Ermoghen să-l convingă pe Mina să renunţe la credinţa creştină. Prefectul nu l-a putut îndupleca şi a poruncit să fie supus la chinuri grele. Dar văzând cum răbda sfântul, s-a convertit şi el la creştinism, a fost botezat de Sfântul Mina şi a fost ales episcop.

Împăratul i-a supus pe amândoi la chinuri, pe care sfinţii le-au îndurat. Sfântul Eugraf, secretarul Sfântului Mina, a mărturisit cu mult curaj credinţa creştină şi l-a defăimat pe împărat. Acesta din urmă l-a ucis pe Eugraf şi a poruncit ca şi Sfinţii Mina şi Ermoghen să fie omorâţi. Sfintele lor moaşte au fost duse în Constantinopol, unde au făcut multe minuni.

Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Mina pe care este bine să spuneţi în această zi:

„O, Preasfinte şi intru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, şi de minuni făcătorule; primeşte această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor şi ajutător preaminunat , scap eu ticălosul şi către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinţi mă rog ţie: Vezi, Sfinte, paguba mea , vezi sărăcia şi ticăloşia mea; vezi bubele şi rănile trupului şi sufletului meu. De aceea mă rog ţie, Fericite şi Sfinte Mina, grăbeşte-te de mă ajută cu neîncetatele şi sfintele tale rugăciuni şi mă sprijineste pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele şi nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul şi scârbitul, că ştiu, Sfinte al lui Dumnezeu, ca de ai şi pătimit munci grele şi chinuri înfricoşătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinţe astăzi vieţuieşti luminat şi ai aflat dar de Dumnezeu. Fiindcă ne-am încredinţat că şi după mutarea ta din viaţa aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfânta biserică ta şi cu credinţa ţi s-a rugat nu a rămas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor şi nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, şi tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, în pagube fiind şi alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?”.