Calendar ortodox martie 2023. Sărbători religioase în martie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Babe, Mucenici, Buna Vestire

În luna lui "Mărţişor", creştin-ortodocşii au parte de o singură sărbătoare religioasă cu cruce roşie, Buna Vestire (25 martie).

01 mart. 2023, 06:27
Calendar ortodox martie 2023. Sărbători religioase în martie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Babe, Mucenici, Buna Vestire

Calendar ortodox martie 2023. Pe lângă singura sărbătoare religioasă, luna martie este presărată cu alte câteva sărbători de mai mică importanţă. Acestora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care mulţi români le respectă ca să le meargă bine şi să fie protejaţi de cele rele.

Este vorba despre Sântoader, Dochia, Mărțișorul, Intrarea în Zilele Babei (toate sărbătorite pe 1 martie), Mucenicii, Moartea Dochiei, Ieșirea din Zilele Babei, Sâmbra Plugului, Anul Nou Agrar (toate sărbătorite pe 9 martie), Intrarea în Zilele Moșilor (sau Caii lui Sân Toader) – 10 martie, Alexii, Ziua Șarpelui, Ziua Peștelui (17 martie).

Calendar ortodox 1 martie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Zilele Babei Dochia

În tradiţia populară există 9 Babe, o cifră cu semnificații magice. Sărbătoarea Babei Dochia deschide un şir de sărbători aflate la distanţă de 9 zile una de cealaltă: Mucenicii, Alexiile, Blagovestenia, potrivit azm.gov.ro.

Cea mai capricioasă dintre Babe este Baba Dochia. Potrivit credinţei populare, ea ar sta la cumpăna dintre iarnă și vară, dintre anul vechi și anul nou. Există credinţa că vremea urâtă specifică începutului de lună este asemănătoare caracterului Babei Dochia. Pe măsură ce ”Baba Dochia își leapădă cojoacele”, vremea se încălzeşte. Fiecare cojoc este luat de celelalte Babe numite după zilele săptămânii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joița, Virița, Sitița și Domnica.

Primele trei zile din luna martie se mai numesc ”baba de primăvară” (1 martie), ”baba de vară” (2 martie) și ”baba de toamnă” (3 martie). Există credinţa că aşa cum vor fi aceste zile, vor fi și cele trei anotimpuri. Ziua de 9 martie este ultima zi a Babelor şi coincide cu o mare sărbătoare creștină: cei 40 de mucenici de la Sevastia.

Pe 9 martie își serbează ziua numelui persoanele care nu au patroni printre sfinții din calendar.

Calendar ortodox 9 martie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Mucenici

Mucenicii sunt sărbătoriţin pe 9 martie, când are loc şi echinocțiul de primăvară. În această zi, este respectată tradiţia focurilor. Focurile simbolizează arderea iernii și renașterea primăverii. Prin acest ritual magic, practicat, în trecut, în Banat, Crișana, Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei, se dorea sprijinirea Soarelui în depășirea momentului critic al echilibrului perfect între lumină și întuneric. Gospodarii strângeau în curte gunoaiele grajdurilor, uscăturile grădinii și le dădeau foc.

Citeste si Horoscop martie 2023. Cristina Demetrescu: „Nu toată lumea trebuie să fie fericită”. O singură zodie e norocoasă

În Transilvania, de Mucenici, tinerii respectau obiceiul săritului peste foc. Săritul peste foc determina îmbibarea hainelor cu fum, ceea ce se credea că ar fi avut rol de purificare. În alte zone, chiar și vitele erau trecute prin foc să fie apărate de boli.

Calendar ortodox 17 martie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Alexii

Potrivit legendei, în vremuri de mult apuse, oamenii aveau mult de suferit de pe urma insectelor. Aşa că Dumnezeu le-a adunat pe toate și le-a închis într-o cutie și l-a chemat pe Alexie s-o arunce în apa mării. Ajuns la destinație, Alexie nu a putut rezista curiozității și a deschis cufărul, iar toate insectele au zburat, răspândindu-se din nou pe Pământ.

Pentru că nu a ascultat de Dumnezeu, Alexie a fost transformat în cocostârc și pedepsit să adune, între 17 martie și 14 septembrie, insectele împrăștiate. Legenda conține și un sâmbure de adevăr căci în preajma acestei zile este perioada întoarcerii berzelor și cocostârcilor.

Pescarii susțin că Sfântul Alexie este cel care aduce peștii la suprafața apelor. Ei țin post toată ziua, iar seara chefuiesc în cinstea sfântului, pentru a avea noroc la pescuit.

Calendar ortodox 25 martie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Buna Vestire

Buna Vestire reprezintă ziua în care Maica Domnului a fost vestită de Arhanghelul Gavril că-L va naşte pe Hristos. Sărbătoarea oferea oamenilor prilejul pentru prognozarea vremii şi a duratei vieţii.

Se credea că, în această zi, nu este bine să umbli flămând și fără bani la tine. Pentru a întâmpina sosirea cucului, oamenii se pregăteau din timp cu bani. În momentul în care auzeau cucul cântând, ei aruncau banii în direcția din care se auzea cântecul și numărau glasurile cucului, deoarece se considera ca fiecare „glas” corespunde unui an de viață.

De asemenea, se urmărea locul unde cânta prima dată cucul iar creanga pe care a stat el se tăia și se punea în lăutoarea fetelor, pentru a fi îndrăgite de flăcăi așa cum cucul era îndrăgit de toți oamenii.

De Blagoviştenie nu se puneau cloștile pe ouă, obicei păstrat și astăzi, se opreau morile de apă iar oamenii nu aveau voie să se certe. Femeile aprindeau focuri în fața casei, punând alături de foc o cofiță cu apă pentru ca îngerii păzitori să vină să se încălzească și să-și potolească setea.

Citeste si Horoscop martie. 3 zodii vor avea noroc, sunt răsfăţate de energiile pozitive ale planetei bogăţiei

Calendar ortodox martie 2023

1 M Sf. Cuv. Mc. Evdochia; Sf. Cuv. Domnina (Canonul cel Mare, partea a III-a) (Post. Nu se fac nunți)
2 J Sf. Sfințit Mc. Teodot, ep. Chiriniei; Sf. Mc. Isihie (Canonul cel Mare, partea a IV-a) (Post. Nu se fac nunți)
3 V Sf. Mc. Eutropie, Cleonic și Vasilisc (Post. Nu se fac nunți)
4 S Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel și sora sa, Iuliana (Sâmbăta Sf. Teodor Tiron – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
5 D Sf. Mc. Conon din Isauria și Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
6 L Sf. 42 de Mc. din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci (Post. Nu se fac nunți)
7 M Sf. Sfințiți Mc. Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor și Elpidie, ep. din Herson; Sf. Sfințit Mc. Efrem, ep. Tomisului (Post. Nu se fac nunți)
8 M Sf. Ier. Mărt. Teofilact, ep. Nicomidiei (Post. Nu se fac nunți)
9 J † Sf. 40 de Mc. din Sevastia (Pomenirea morților – Moșii de primăvară) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
10 V Sf. Mc. Codrat, Ciprian, Dionisie și cei împreună cu ei (Post. Nu se fac nunți)
11 S Sf. Ier. Sofronie, patr. Ierusalimului (Sâmbăta a II-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
12 D Sf. Cuv. Teofan Mărt. Sf. Ier. Grigorie Dialogul, ep. Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
13 L Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nichifor, patr. Constantinopolului (Post. Nu se fac nunți)
14 M Sf. Cuv. Benedict de Nursia; Sf. Sfințit Mc. Alexandru, pr. din Pidna (Post. Nu se fac nunți)
15 M Sf. Mc. Agapie și Plisie, Timolau (Post. Nu se fac nunți)
16 J Sf. Mc. Sabin Egipteanul; Sf. Cuv. Hristodul din Patmos (Post. Nu se fac nunți)
17 V Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu (Post. Nu se fac nunți)
18 S Sf. Ier. Chiril, arhiep. Ierusalimului (Sâmbăta a III-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
19 D Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria; Sf. Mc. Marian diac. (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
20 L Sf. Cuv. Mc. uciși în M. Sf. Sava cel Sfințit (Post. Nu se fac nunți)
21 M Sf. Ier. Iacob Mărt.; Sf. Cuv. Serapion; (Post. Nu se fac nunți)
22 M Sf. Sfințit Mc. Vasile, pr. din Ancira; Sf. Mc. Drosida, fiica împ. Traian (Post. Nu se fac nunți)
23 J Sf. Cuv. Mc. Nicon și cei 199 ucenici ai lui (Post. Nu se fac nunți)
24 V Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri; Sf. Ier. Artemon, ep. Seleuciei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 S (†) Buna Vestire (Blagoveștenia) (Sâmbăta a IV-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) 
26 D Odovania Praznicului Bunei Vestiri; Soborul Sf. Arh. Gavriil; Sf. Mc. Montanus, pr. și soția sa, Maxima; Sf. 26 de Mc. din Goția (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
27 L Sf. Mc. Matrona din Tesalonic; Sf. Mc. Filit și Lidia, soția sa, cu cei 4 fii ai lor (Post. Nu se fac nunți)
28 M Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, eg. Pelechitului; Sf. Cuv. Ștefan, făcătorul de minuni (Post. Nu se fac nunți)
29 M Sf. Sfințiți Mc. Marcu, ep. Aretuselor și Chiril diac.; Sf. Mc. Iona și Varahisie (Denia Canonului cel Mare) (Post. Nu se fac nunți)
30 J Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Cuv. Euvula, mama Sf. Pantelimon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
31 V Sf. Sfințit Mc. Ipatie, ep. Gangrei; Sf. Mc. Veniamin, diac. (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post. Nu se fac nunți)