Calendar ortodox noiembrie 2022. Sărbători religioase în noiembrie 2022. Ziua în care este bine să aprinzi lumânările la celălalt capăt

În noiembrie sau luna lui "Brumar", avem parte de trei mari sărbători religioase: Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil (8 noiembrie), Intrarea în biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) şi Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie).

31 oct. 2022, 19:43
Calendar ortodox noiembrie 2022. Sărbători religioase în noiembrie 2022. Ziua în care este bine să aprinzi lumânările la celălalt capăt

Calendar ortodox noiembrie 2022. În această lună, există şi alte câteva sărbători de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi de necazuri.

Astfel, pe 1 noiembrie este praznicul Sfinţilor Damian şi Cosma, doctori fără arginţi (Vracevul), pe 11 noiembrie este Sfântul Mina (Sărbătoarea tâlharilor), iar pe 14 noiembrie sunt sărbătoriţi Filipii de toamnă şi, totodată, Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului.

Calendar ortodox 1 noiembrie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Vracev

Sărbătoarea sfinților Cosma și Damian, doctorii fără arginți, este cunoscută şi sub enumirea populară Vracev (adică „a vindeca”, în slavonă). Aceşti doi sfinţi sunt cunoscuți ca fiind doctori fără arginti pentru că vindecarea pe care ei o ofereau bolnavilor era dată nu de medicamente, ci de credința în Hristos. De aceea, ei nu cereau niciun bani celor pe care îi vindecau, ci le cereau să creadă în Hristos.

Pentru că Damian a acceptat trei ouă de la o femeie căreia i-a dăruit vindecare, acesta a fostatât de tare mustrat de conştiinţă încât a cerut să nu fie îngropat alături de fratele său. Dar, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi au fost îngropați împreună.

Ziua de Vracev este o zi importantă pentru vindecare trupească.

Calendar ortodox 8 noiembrie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil fac trecerea de la venerarea sfinților și a moaștelor la cultul îngerilor.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în icoane în haine de ostaș, ţinând în mână o sabie de foc. El este unul dintre cei care i-au vestit lui Lot pieirea Sodomei şi Gomorei. Se spune că, la Judecata de Apoi, morții vor învia la glasul trâmbiței sale.

Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Naşterea Domnului, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Fecioarei Maria. Tot el este cel care a prăvălit piatra de la uşa mormântului Mântuitorului şi s-a aşezat deasupra ei. El este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni. Arhangelul Gavriil este reprezentat iconografic purtând veșminte sacerdotale şi ţinând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române şi asta întrucât cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotriva răului.

În folclorul religios românesc, se spune că Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască, scrie azm.gov.ro

În zonele de munte, ciobanii îi desemnează pe arhangheli ca “patroni ai oilor”, existând credinţa că cei doi sfinţi vor avea grijă ca acestea să fie sănătoase și cu spor la mărirea turmelor. În trecut, ciobanii făceau o turtă mare din făină de porumb care purta numele „turta arieților” (arieții fiind berbecii despărțiți de oi), considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus, se credea că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos, era mare supărare.

Conform tradiției, în sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfinților Arhangheli, gospodinele duc la biserică bucate și colivă, pe care apoi le împart de sufletul morţilor.

Citeste si Rugăciunea care te scapă de toate problemele. Face minuni dacă e rostită zilnic

Calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea tâlharilor

Pe 11 noiembrie, este prăznuit Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi. În această zi, se obişnuieşte ca fetele și femeile să aprindă la biserică lumânările la celălalt capăt, pentru ca în acest fel să se întoarcă lucrurile pierdute, dar și dragostea flăcăilor.

Este sfântul care îi ocrotește pe păgubiți, grabnic ajutător celor nedreptățiți în procese și celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați. De asemenea, Sf. Mina îi apără pe călători de hoți.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Filipii de toamnă

Pe 14 noiembrie sunt Filipii de toamnă şi Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Numele popular al acestei sărbători vine de la Sfântul Apostol Filip, cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Hristos. După Înălțarea la cer a Mântuitorului, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină în Asia.

Legenda spune că Filipii au fost apostoli aruncați într-o groapă cu lupi, de unde, datorită credinţei, au scăpat teferi. Se zice că Filipii apără casele de foc, de lupi, șerpi și primejdii. Oamenii atârnă topoare de coșul casei, ca să țină lupii departe, sau lipesc gura sobei, ca să țină închis botul lupului.

Începând din această zi şi până la Filipii de iarnă, are loc perioada de împerechere a lupilor. În luna noiembrie avem mai multe zile dedicate lupului și care poartă numele de Filipii de toamnă: ziua lupului (13 noiembrie), Gădineții (12-16 noiembrie), Filipul cel Șchiop (21 noiembrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Calendar ortodox 21 noiembrie 2022. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului aminteşte de aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Fecioara Maria a stat în Templu timp de 12 ani.

În popor, această sărbătoare mai poartă numele de Ovidenie, Obrejenie sau Vovidenie. Bătrânii spun că de Ovidenie se deschid cerurile și animalele vorbesc. Se fac pomeni pentru morți, iar celor care au murit fără lumânare li se aprinde una acum. În această noapte se fac farmece și descântece, previziuni meteorologice şi se află ursita.

Întrucât se credea că, în noaptea de Ovidenie, strigoii circulau în voie, se ungeau cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunicau, prin horn, cu exteriorul. De la Ovidenie până la Sângiorz, femeilor le era interzis să mai spele rufele la râu.

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei a creștinat românii, devenind, astfel, ocrotitorul României. Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

Noaptea Sfântului Andrei

Noaptea din ajunul Sfântului Andrei este destinată unor obiceiuri care să asigure protecție oamenilor, animalelor și gospodăriilor. Se crede că, în această noapte, strigoii umblă să fure „mana vacilor”, „mințile oamenilor” și „rodul livezilor”.

Împotriva acestor primejdii, se folosește agheasmă, leuștean, smirnă, tămâie și mai ales usturoi. Gospodarul îşi unge casa, grajdul, cotețele, ușile și ferestrele cu usturoi, despre care se crede că are puterea să alunge duhurile rele.

Tot în această noapte, pentru a testa rodnicia livezilor și câmpurilor se aduc crenguțe de vișin în casă (care vor înflori până la Crăciun) sau se seamănă boabe de grâu în mici recipiente.

Pentru a-şi afla ursitul, fetele stau peste noapte în fața unei oglinzi, având în stânga şi în dreapta lor câte o lumânare. Stau aşa până ce zăresc chipul viitorului bărbat. În acelaşi scop, pun busuioc sub pernă înainte să se culce sperând ca viitorul soţ să le apară în somn sau, cu o zi înainte de Sfântul Andrei, nu mănâncă nimic în afara unei turte foarte sărate și nu beau apă, sperând să viseze noaptea flăcăi care le aduc apă, aceştia urmând să le devină soţi.

Calendar ortodox noiembrie 2022

1 M Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian

2 M Sfantul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie (Post)

3 J Sfintii Mucenici Achepsima, Iosif si Aitala

4 V Sfantul Cuvios Ioanichie cel Mare (Post)

5 S Sfintii Mucenici Galaction si Epistimi; Mosii de toamna

6 D Sfantul Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului

7 L Sfintii 33 de Mucenici din Melitina

8 M † Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil

9 M Sfantul Nectarie Taumaturgul, vindecatorul de cancer (Post)

10 J Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru si Cuart

11 V † Sfantul Mina (Post)

12 S † Sfantul Atanasie Todoran

13 D † Sfantul Ioan Gura de Aur

14 L Lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului; Sfantul Apostol Filip; Sfantul Grigorie Palama

15 M † Inceputul Postului Nasterii Domnului; Sfantul Paisie de la Neamt (Dezlegare la ulei si vin)

16 M Sfantul Apostol si Evanghelist Matei (Post)

17 J Sfantul Grigorie Taumaturgul, Sfantul Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia (Dezlegare la ulei si vin)

18 V Sfantul Mucenic Platon (Post)

19 S Sfantul Proroc Avdie

20 D † Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul

21 L † Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la peste)

22 M Sfintii Apostoli Filimon, Onisim si Arhip (Dezlegare la ulei si vin)

23 M † Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea (Post)

24 J Sfantul Mucenic Clement, episcopul Romei (Dezlegare la ulei si vin)

25 V † Sfanta Mucenita Ecaterina (Post)

26 S Sfantul Stelian (Dezlegare la peste)

27 D Sfantul Mucenic Iacob Persul

28 L Sfantul Stefan cel Nou; Sfantul Mucenic Irinarh (Post)

29 M Sfintii Mucenici Paramon, Filumen si Valerian (Dezlegare la ulei si vin)

30 M † Sfantul Apostol Andrei; Sfantul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei

Citeste si Rugăciunea desfăcătoare de necazuri a Fecioarei Maria. Rostește-o ori de câte ori ai nevoie