CALENDARUL şi CONDIŢIILE lui Băsescu pentru desemnarea premierului USL

Preşedintele Traian Băsescu intenţionează să invite partidele la consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru săptămâna viitoare, după ce se întoarce de la Bruxelles. Potrivit unor surse din Administraţia Prezidenţială, citate de gandul.info, în condiţiile unei majorităţi care va depăşi 70%, cu susţinerea minorităţilor, Băsescu ar fi dispus să accepte propunerea de premier cu care liderii USL vor veni la Cotroceni.

12 dec. 2012, 17:18
CALENDARUL şi CONDIŢIILE lui Băsescu pentru desemnarea premierului USL

Până acum, singurul nume susţinut public la unison a fost cel al lui Victor Ponta.

Potrivit sursei citate, în calendarul luat în calcul la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele vor avea loc cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, după convocarea Parlamentului.

Chiar dacă rezultatele alegerilor se vor publica în Monitorul Oficial vineri, preşedintele nu intenţionează să semneze decretul de convocare a noului Parlament cât timp va fi plecat la Bruxelles, pentru Consiliul European programat pe 13-14 decembrie.

Dacă va fi desemnat pe 17 decembrie, premierul are la dispoziţie zece zile pentru a se prezenta în parlament cu structura guvernului şi propunerile de miniştri, ca să primească votul de învestitură.

În interiorul USL a început deja negocierea portofoliilor.

Guvernul ar urma să aibă 22 de miniştri, inclusiv cei fără portofoliu, şi câteva ministere noi. Adminsitraţia şi Internele se vor rupe, iar pe lângă Finanţe va exista şi un Minister al Bugetului. Din actualul Minister al Economieie vor rezulta trei portofolii: Economie, Comerţ şi Turism, în discuţie fiind şi un Minister al Fondurilor Europene.