Călin Georgescu, interviu istoric pentru The Times: „După 35 de ani, poporul român știe ce vrea. Vrea bunăstare, are nevoie de servicii de sănătate, de respect, are nevoie de suveranitate”

Călin Georgescu, candidatul independent care a uimit România prin câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale, a oferit un interviu publicației The Times, care îi permite să răspundă acuzațiilor privind opiniile sale controversate.
Alina Costache
30 nov. 2024, 18:53
Călin Georgescu, interviu istoric pentru The Times: „După 35 de ani, poporul român știe ce vrea. Vrea bunăstare, are nevoie de servicii de sănătate, de respect, are nevoie de suveranitate”
Sursă foto : INQUAM

Călin Georgescu, candidatul independent care a reușit să obțină 22,94% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, continuă să atragă atenția publicului și a presei internaționale, fiind un caz special în istoria țării noastre. Acesta a acordat un interviu publicației britanice de prestigiu „The Times”, ceea ce permite oamenilor să-i înțeleagă viziunile politice și personale neortodoxe.

Discuția dintre Călin Georgescu și jurnaliști a avut loc într-un context improvizat, la casa unui prieten de-ai săi de lângă București, unde Călin Georgescu și-a stabilit temporar sediul de campanie. „Dăm energia țării noastre altora” a spus el, referindu-se la pana de curent ce a survenit chiar în timpul interviului, declarație descrisă de The Times ca fiind spusă „pe jumătate în glumă”.

Călin Georgescu, despre războiul din Ucraina și relațiile României cu alte state

Considerat un sceptic al NATO și un admirator al președintelui rus Vladimir Putin, Călin Georgescu a fost întrebat despre poziția sa privind sprijinul României pentru Ucraina. Răspunsul său a fost unul tranșant: „Nu este treaba noastră. Sunt interesat de români”.

Această declarație a stârnit îngrijorări, mai ales în contextul amplorii proiectului de extindere a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, care este situată la mai puțin de 100km de granița cu Ucraina. Călin Georgescu a încercat să atenueze temerile legate de o posibilă retragere a României din instituțiile euro-atlantice: „România este bine în NATO și UE. Vom negocia și vrem ca totul să fie în avantajul poporului meu”.

Citește și : Klaus Iohannis a cerut scuze românilor, într-un discurs-manifest ținut în ajunul Zilei Naționale a României: „Vreau să vă cer iertare, pentru că, de-a lungul timpului, am luat decizii care v-au nemulțumit”

Succesul neașteptat al lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale a fost analizat inclusiv de Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), care a evidențiat utilizarea masivă a TikTok-ului în campania sa. Sute de videoclipuri îl prezentau pe candidatul independent în ipostaze similare cu cele ale liderului rus Vladimir Putin, care au atras milioane de aprecieri și distribuiri.

Călin Georgescu a fost acuzat că ar fi beneficiat de o armată de boți sau troli, acuzații care sunt respinse de către acesta: „Nu troli sau roboți sunt cei care au votat, ci oameni, ființe umane. Toate partidele folosesc rețelele de socializare. Toată lumea a fost liberă să comunice după cum a dorit”. TikTok a negat că l-ar favoriza pe Georgescu, în timp ce Rusia a exclus amestecul în procesul electoral.

„Președintele TikTokului”, despre mesajele considerate populiste

Discursul electoral al lui Călin Georgescu a rezonat puternic cu un segment semnificativ al populației, în special în mediul rural și diaspora.

După 35 de ani, poporul român știe ce vrea. Vrea bunăstare, are nevoie de servicii de sănătate, de respect, are nevoie de suveranitate”, a spus Georgescu. Suveranitatea înseamnă independență economică și agricolă pentru România, a spus el. „Înseamnă mâncare, apă și energie”, a rezumat candidatul independent.

Mesajul electoral, care este popular mai ales în rândul fermierilor, ce au suferit de pe urma tranzitării teritoriului României a grânelor ucrainene, vine la pachet cu o viziune pentru un „mediu curat și sănătos pentru toată lumea”.

Totuși, ideile sale despre natură sunt, adesea, însoțite de viziuni mistice, cum ar fi teoria că „apa nu este doar H₂O, este vibrație, informație, memorie”.

Citește și : Elena Lasconi: „De noi depinde dacă lăsăm Rusia să ne facă agenda şi tot de noi depinde dacă lăsăm impostori cu interese dubioase să ne conducă”

Poziția lui Călin Georgescu privind schimbările climatice s-a dovedit a fi una total neconvențională. „Schimbările climatice sunt o problemă naturală. Provin din energia solară, nu de la ființele umane”, a spus el, adăugând: „Poluarea este ceva, schimbările climatice sunt cu totul altceva”.

Perspectiva sa este surprinzătoare, având în vedere că a avut o carieră în care a lucrat la Ministerul Mediului, precum și la ONU, pe proiecte de combatere a poluării. Candidatul independent și-a exprimat, însă, dezamăgirea față de ONU, declarând că organizația nu a avut succes.

ONU a fost clădită în 1945 în scopul păcii și de atunci am avut peste 200 de conflicte. Asta înseamnă că ONU nu a avut succes”, susține Călin Georgescu.

Controversele care îl însoțesc pe candidatul independent

Călin Georgescu a făcut, anterior, afirmații controversate, inclusiv despre dispariția copiilor din România, pe care o atribuie unei „oligarhii” globale, care controlează ONU.

Întrebat de reputatul cotidian The Times în legătură cu această opinie, candidatul independent nu s-a dezis de ea, ci a oferit un răspuns criptic.

În România 500-600 de copii dispar în fiecare an fără nicio explicație. Acest lucru se întâmplă peste tot. Toată lumea știe despre asta la nivel înalt – trebuie doar să cauți”, a spus Călin Georgescu.

În final, a fost întrebat de credința sa, conform căreia aselenizările au fost falsificate, moment la care Călin Georgescu a spus „Trebuie să plec, mulțumesc”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
Playtech.ro
Următoarele 4 zile libere, aşteptate deja de români. O nouă mini-vacanţă „bate” la uşă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Revoluția all-inclusive. Vacanțele care schimbă regulile jocului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii pe care românii sunt obligați să-i achite. ANAF a ordonat termen legal 25 aprilie. Nu poți evita plata
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025-2027: Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile sociale
MediaFlux
Reuters: Vladimir Putin, deschis unor negocieri directe de pace cu Ucraina. Primele discuții bilaterale propuse de Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta