Călin Hanţiu, maestrul baletului din Constanţa, a murit. mesaj de condoleanţe de la Alexandra Stan pentru coregraful său

Călin Hanţiu a murit. A fost prim-solistul faimoasei trupe a lui Oleg Danovski în perioada de glorie şi coregraful unor vedete pop.

20 dec. 2021, 08:44
Călin Hanţiu, maestrul baletului din Constanţa, a murit. mesaj de condoleanţe de la Alexandra Stan pentru coregraful său

Maestrul coregraf Călin Hanțiu, fost prim-balerin al Teatrului Fantasio și fost coregraf al Alexandrei Stan, a murit, după o lungă și nedreaptă luptă cu o boală nemiloasă. El s-a stins din viață în cursul zilei de vineri, 17 decembrie, la vârsta de 64 de ani.

Anunțul a fost făcut de fosta sa soție, Daniela Vitcu.  Călin Hanţiu, fost prim-balerin al Teatrului de Balet din Constanţa,  a fost unul dintre cei mai mari solişti de balet ai României în perioada anilor ’80 şi ’90. Hanţiu a evoluat pe marile scene ale lumii, interpretând roluri în opere complexe. România a fost pentru marele dansator atât locul agoniei, cât şi cel al extazului şi apogeului profesional.

A murit luptând să i se facă dreptate. Laura s-a stins la doar 21 de ani
A lucrat cu celebrul Oleg Danovski şi a predat arta baletului în Germania şi în Italia. A dansat până la vârsta de 50 de ani, a fost apoii maestru coregraf şi regizor, a deținut o şcoală de balet şi a colaborat cu diferite instituţii de teatru şi operă din ţară şi din străinătate.

În anul 2000 a devenit Director artistic al Teatrului de Balet „Oleg Danovski” (2000-2004), apoi Director al Companiei de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” (2004-2007), după ce a profesat timp de 3 ani maestru de balet la Opera din Novi Sad, Serbia şi ca profesor pentru o scurtă perioadă la Institutul Pedagogic de Coregrafie din Belgrad.

Tragedie în familia unei vicecampioane mondiale la handbal cu România. Fetiţa sa a murit la doar 13 ani!
A montat coregrafii de succes în străinătate şi acasă, cu precădere miniaturi, dar şi spectacole integrale: Rapsodia albastră, Spărgătorul de nuci, La Fille mal gardée, Scufiţa roşie, Cenuşăreasa… Ca pedagog (licenţiat în Artele spectacolului la Universitatea „Ovidius”) a susţinut cursuri de dans clasic pentru copii pe lângă teatrul constănţean (2010-2015) şi la Danubiu Balet Călăraşi (din 2014), înfiinţat la iniţiativa lui, potrivit balletmagazine.ro.

A fost inclusiv coregraful Alexandrei Stan și a intervenit inclusiv în scandalul în care artista a acuzat că a fost agresată de fostul ei impresar, Marcel Prodan.

„În decembrie, înainte de Crăciun, Alexandra Stan m-a solicitat să lucrez cu ea la ultimul clip! Am  acceptat pe loc, mai ales că era un proiect interesant! L-am cunoscut apoi pe Marcel Prodan și pe colaboratorul sau, Andrei Nemirschi, pe care i-am plăcut pe loc! Mi s-au părut niște profesioniști desăvârșiți și imediat am ajuns la un consens în privința coregrafiei! Am planificat să facem toată regia în apartamentul în care era studioul, pentru că era unul foarte mare și era destul spațiu de mișcare! Acum, pot să spun că am făcut repetiții chiar deasupra restaurantului groazei, cel în care  a avut loc bătaia!”, declara Calin Hantiu în 2013.