Călin Nistor: Politicul are tendinţa să controleze sistemul judiciar, dar magistraţii trebuie să reziste acestui asalt

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Călin Nistor, a afirmat că politicul are tendinţa să încerce să controleze sistemul judiciar, dar că magistraţii trebuie să reziste acestui asalt şi să îşi facă activitatea cu bună credinţă. El spune că nu este mulţumit de activitatea DNA în anul 2018.
Filip Stan
05 mart. 2019, 18:25
Călin Nistor: Politicul are tendinţa să controleze sistemul judiciar, dar magistraţii trebuie să reziste acestui asalt

Călin Nistor a declarat, marţi seară la B1, că 2018 a fost cel mai greu an de când activează în cadrul DNA.

“Cred că pentru mine şi pentru colegii mei este cel mai greu an de când activăm în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Direcţia poate trece prin cea mai grea perioadă de când este înfiinţată şi ne referim atât la modificările legislative care au fost efectuate, la atmosfera în care se lucrează în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în spaţiul public la realizările sau la nerealizările Direcţiei Naţionale Anticorupţie în acest moment”, a spus procurorul-şef.

El a menţionat că în orice stat politicul are tendinţa să încerce să controleze sistemul judiciar, dar în România acest lucru este mai pregnant decât în alte părţi.

“În orice stat, în opinia mea, politicul are tendinţa de a încerca să controleze sistemul judiciar, cred că în România mai pregnant decât în alte state. Însă, magistraţii trebuie să reziste acestui asalt, trebuie să îşi facă activitatea cu bună credinţă, să investigheze cazuri de corupţie, să sesize instanţa cu cazuri bine întocmite, care să reziste testului instanţei, în final să obţinem condamnări şi implicit confiscarea produsului infracţiunii”, a explicat Călin Nistor, conform News.ro.

Citeşte şi: Şeful interimar al DNA: Au fost infirmate rechizitoriile în mai multe dosare ce vizau zeci de inculpaţi. Nu se susţineau în instanţă

El spune că este obişnuit cu această presiune, care a existat întotdeauna de când lucrează în DNA, dar crede că mai tinerii săi colegi nu sunt obişnuiţi cu acest gen de presiune.

“Sunt obişnuit cu această presiune pentru că, de când lucrez în DNA, presiunea a existat tot timpul, cu excepţia unor scurte perioade de timp în care politicienii poate au fost preocupaţi de alte lucruri şi mai puţin de atacul privind sistemul judiciar. Colegii mei care sunt mai noi probabil nu sunt obişnuiţi cu acest gen de presiune, unii reacţionează mai bine, alţii mai mai greu. Acum depinde şi de şeful instituţiei şi de cei care asigură conducerea instituţiei la un moment dat şi mă refer la şefii de secţie, şefi de servicii care trebuie să asigure suportul procurorilor pentru ca aceştia să îşi desfăşoară activitatea în bune condiţii. La un moment dat presiunea care se exercită pe instituţii trebuie preluată cumva de şeful instituţiei, de ceilalţi procurori cu funcţie de conducere din cadrul instituţiei”, a mai spus Călin Nistor.

El a mai afirmat că nu este mulţumit de activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în anul 2018.

“La modul cum arată datele statistice sau cum au arătat pentru anul 2018 nu sunt mulţumit de activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Luăm măsurile care se impun. însă trebuie să vă spun că cel puţin în prima jumătate a anului 2018 noi am fost foarte mult accentul pe calitatea actelor făcute de procurori astfel încât rechizitoriul întocmit sa reziste testului instanţei”, a precizat Călin Nistor.

Procurorul şef a mai afirmat că DNA a trimis la Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie 275 de dosare.

“Din informările primite de la structurile din cadrul Direcţiei şi vorbesc de structura centrală, structurile teritoriale, noi am trimis 275 de dosare la secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie. (…) Nu am făcut o analiză a fiecărui caz în parte, dar eu nu ştiu vreo situaţie în care vreun judecător să fi fost tras la răspundere penală pe simpla hotărâre pronunţată”, a menţionat Călin Nistor.

Şi în 22 februarie, când a prezentat bilanţul DNA pentru anul 2018, Călin Nistor a vorbit despre presiuni şi provocări deosebite.

”Anul 2018 a fost pentru DNA un an de răscruce, atipic, cu provocări deosebite: schimbări în conducerea instituţiei, schimbări ale legislaţiei cu relevanţă pentru funcţionarea sau activitatea D.N.A., decizii ale CCR cu efecte directe sau indirecte asupra cauzelor instrumentate (9 decizii în 2018 şi 9 anterioare cu impact asupra activităţii instituţiei), modificări în structura de personal, activităţi de control din partea Inspecţiei Judiciare, în număr de cinci. În acest context extrem de dificil, conducerea DNA, procurorii şi întregul personal operativ al acestei direcţii au urmărit continuarea îndeplinirii misiunii pentru care direcţia a fost creată, şi anume efectuarea de anchete profesioniste în cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu şi susţinerea acestor cauze în faţa instanţelor judecătoreşti”, a declarat Călin Nistor, la începutul prezentării bilanţului pentru anul 2018.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria apasă pedala și declanșează un război cu România. Transilvania e prioritatea sa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce