Călin Nistor: Politicul are tendinţa să controleze sistemul judiciar, dar magistraţii trebuie să reziste acestui asalt

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Călin Nistor, a afirmat că politicul are tendinţa să încerce să controleze sistemul judiciar, dar că magistraţii trebuie să reziste acestui asalt şi să îşi facă activitatea cu bună credinţă. El spune că nu este mulţumit de activitatea DNA în anul 2018.
Filip Stan
05 mart. 2019, 18:25
Călin Nistor: Politicul are tendinţa să controleze sistemul judiciar, dar magistraţii trebuie să reziste acestui asalt

Călin Nistor a declarat, marţi seară la B1, că 2018 a fost cel mai greu an de când activează în cadrul DNA.

“Cred că pentru mine şi pentru colegii mei este cel mai greu an de când activăm în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Direcţia poate trece prin cea mai grea perioadă de când este înfiinţată şi ne referim atât la modificările legislative care au fost efectuate, la atmosfera în care se lucrează în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în spaţiul public la realizările sau la nerealizările Direcţiei Naţionale Anticorupţie în acest moment”, a spus procurorul-şef.

El a menţionat că în orice stat politicul are tendinţa să încerce să controleze sistemul judiciar, dar în România acest lucru este mai pregnant decât în alte părţi.

“În orice stat, în opinia mea, politicul are tendinţa de a încerca să controleze sistemul judiciar, cred că în România mai pregnant decât în alte state. Însă, magistraţii trebuie să reziste acestui asalt, trebuie să îşi facă activitatea cu bună credinţă, să investigheze cazuri de corupţie, să sesize instanţa cu cazuri bine întocmite, care să reziste testului instanţei, în final să obţinem condamnări şi implicit confiscarea produsului infracţiunii”, a explicat Călin Nistor, conform News.ro.

Citeşte şi: Şeful interimar al DNA: Au fost infirmate rechizitoriile în mai multe dosare ce vizau zeci de inculpaţi. Nu se susţineau în instanţă

El spune că este obişnuit cu această presiune, care a existat întotdeauna de când lucrează în DNA, dar crede că mai tinerii săi colegi nu sunt obişnuiţi cu acest gen de presiune.

“Sunt obişnuit cu această presiune pentru că, de când lucrez în DNA, presiunea a existat tot timpul, cu excepţia unor scurte perioade de timp în care politicienii poate au fost preocupaţi de alte lucruri şi mai puţin de atacul privind sistemul judiciar. Colegii mei care sunt mai noi probabil nu sunt obişnuiţi cu acest gen de presiune, unii reacţionează mai bine, alţii mai mai greu. Acum depinde şi de şeful instituţiei şi de cei care asigură conducerea instituţiei la un moment dat şi mă refer la şefii de secţie, şefi de servicii care trebuie să asigure suportul procurorilor pentru ca aceştia să îşi desfăşoară activitatea în bune condiţii. La un moment dat presiunea care se exercită pe instituţii trebuie preluată cumva de şeful instituţiei, de ceilalţi procurori cu funcţie de conducere din cadrul instituţiei”, a mai spus Călin Nistor.

El a mai afirmat că nu este mulţumit de activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în anul 2018.

“La modul cum arată datele statistice sau cum au arătat pentru anul 2018 nu sunt mulţumit de activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Luăm măsurile care se impun. însă trebuie să vă spun că cel puţin în prima jumătate a anului 2018 noi am fost foarte mult accentul pe calitatea actelor făcute de procurori astfel încât rechizitoriul întocmit sa reziste testului instanţei”, a precizat Călin Nistor.

Procurorul şef a mai afirmat că DNA a trimis la Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie 275 de dosare.

“Din informările primite de la structurile din cadrul Direcţiei şi vorbesc de structura centrală, structurile teritoriale, noi am trimis 275 de dosare la secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie. (…) Nu am făcut o analiză a fiecărui caz în parte, dar eu nu ştiu vreo situaţie în care vreun judecător să fi fost tras la răspundere penală pe simpla hotărâre pronunţată”, a menţionat Călin Nistor.

Şi în 22 februarie, când a prezentat bilanţul DNA pentru anul 2018, Călin Nistor a vorbit despre presiuni şi provocări deosebite.

”Anul 2018 a fost pentru DNA un an de răscruce, atipic, cu provocări deosebite: schimbări în conducerea instituţiei, schimbări ale legislaţiei cu relevanţă pentru funcţionarea sau activitatea D.N.A., decizii ale CCR cu efecte directe sau indirecte asupra cauzelor instrumentate (9 decizii în 2018 şi 9 anterioare cu impact asupra activităţii instituţiei), modificări în structura de personal, activităţi de control din partea Inspecţiei Judiciare, în număr de cinci. În acest context extrem de dificil, conducerea DNA, procurorii şi întregul personal operativ al acestei direcţii au urmărit continuarea îndeplinirii misiunii pentru care direcţia a fost creată, şi anume efectuarea de anchete profesioniste în cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu şi susţinerea acestor cauze în faţa instanţelor judecătoreşti”, a declarat Călin Nistor, la începutul prezentării bilanţului pentru anul 2018.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”