Călin Popescu Tăriceanu, inculpat în dosarul de luare de mită instrumentat de DNA

Fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub acuzare de DNA într-un dosar de luare de mită.

25 ian. 2021, 14:15
Călin Popescu Tăriceanu, inculpat în dosarul de luare de mită instrumentat de DNA
Călin Popescu Tăriceanu, inculpat în dosarul de luare de mită instrumentat de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Călin Popescu Tăriceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, a anunţat DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii anticorupţie susţin că „există date și probe din care rezultă că, în contextul menționat în cele două comunicate de presă amintite mai sus, inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins și ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei”.

Procurorii DNA anunţă că lui Călin Popescu Tăriceanu „i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”.

Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită. S-a pus sechestru de peste 3 milioane de lei pe bunurile lui

 

Călin Popescu Tăriceanu a adus garanţii pentru a acoperi sechestrul de 800.000 de dolari

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat, în 20 ianuarie, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru acte procedurale desfăşurate în dosarul în care este acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari. Potrivit Agerpres, Tăriceanu le-ar fi prezentat procurorilor garanţii în vederea acoperirii valorii sechestrului impus până la concurenţa sumei de 800.000 de dolari.

 

Tăriceanu, prima reacţie după ce a fost acuzat că a luat mită de 800.000 de dolari: E dosar politic, o aberaţie!

”Știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare și anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine.

Banii ar fi fost luați de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17 mii d pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea.

La mine nu a ajuns niciun ban și nu avea de ce să ajungă niciun ban. Țin să vă spun următorul lucru, că acest dosar Microsoft e legat de licențele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una vizată inclusiv de procurorul general de atunci, doamna Kovei, aceste patru hotărâri de Guvern nu au făcut decât să inventarieze licențele Microsoft și nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu.

Deci nu aveau cum să ajungă bani la mine, iar legătura se face cu consultanții pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract onorat în integralitate și alte obligații nu au existat. Consultanții la un moment dat au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului.

E o însăilare de presupuneri și de aberații juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, pentru Antena 3.