Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită. S-a pus sechestru de peste 3 milioane de lei pe bunurile lui

DNA a anunţat că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este urmărit penal pentru luare de mită. Procurii au dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinându-i lui Tăriceanu, în valoare de 3.204.640 lei.

15 ian. 2021, 16:33
Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită. S-a pus sechestru de peste 3 milioane de lei pe bunurile lui
Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită

Călin Popescu Tăriceanu este urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 22/VIII/3 din 11 ianuarie 2021, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de prim ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul POPESCU-TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită”, se arată într-un comuncat de presă al DNA.

Procurorii DNA îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că „în calitate de prim ministru, ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”.

Procurorii anticorupţie precizează că „prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece”.
„După respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii inițiale de încuviințare a urmăririi penale de către Senat (instituție învestită cu soluționarea având în vedere calitatea de senator a lui Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton la acea dată), procurorii au efectuat, în același dosar, acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane.
Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus menționată cu referire la fostul demnitar”, se mai arată în comunicatul DNA.

Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat vineri la DNA unde i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Procurorii au dispus, de asemenea, sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând lui Călin Popescu Tăriceanu  până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei.

Citeşte şi: Tăriceanu, întâmpinat cu cătuşe la DNA de protestatarul Ceauşescu. „La mulţi ani cu executare! La puşcărie!”