Călin Popescu Tăriceanu: Instituţiile statului au fost confiscate de un mic grup din care făcea parte şi doamna Kovesi VIDEO

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la România TV că i-a solicitat preşedintelui Iohannis să-l revoce pe procurorul general al României, Augustin Lazăr.

RomaniaTV.net
03 apr. 2019, 18:35
Călin Popescu Tăriceanu: Instituţiile statului au fost confiscate de un mic grup din care făcea parte şi doamna Kovesi VIDEO

„Nu am primit niciun raspuns de la preşedintele Iohannis in cazul Lazăr si subliniez faptul ca nu ma pot desprinde de calitatea de om politic, dar am scris scrisoarea in calitate de presedinte al Senatului. Eu am convingerea ca institutiile din Romania care reprezinta cetatenii si sigur ca cea mai reprezentativa este Parlamentul…nu poate sa ramana indiferenta cand suntem sesizati cu o asemenea grava incalcare a drepturilor si libertatilor oamenilor, chiar daca ea s-a produs inainte de 89, pentru ca actorul principal este azi procurorul general al Romaniei, care, in umila mea opinie, ar trebui sa reprezinte un reper moral, pentru ca face parte din cei care impart dreptatea.

Deci nu pot sa raman indiferent la o astfel de situatie. De aceea i-am solicitat presedintelui sa revoce de indata aceasta persoana. Vedem ca azi, la 30 de ani de la caderea comunismului, oameni care s-au remarcat prin zel si exces de zel in represiunea caracteristica perioadei comuniste. Nu este singurul. Din aceeasi categorie face parte si doamna Livia Stanciu, probabil si altii. Ei au fost sustinuti, promovati de diverse retele informale, au ajuns sa detina pozitii cheie in stat si unora dintre noi ne dau lectii de moralitate si justitie cand ei au fost tortionarii de care regimul comunist s-a folosit pentru reprimarea oamenilor care s-au ridicat in acea perioada. 

Daca va aduceti aminte, cu ceva vreme in urma, eu am facut o propunere pentru crearea unei comisii de aflare a adevarului. Poate nu am gasit cel mai bun termen. O comisie in care cei care sunt la curent cu astfel de informatii, in legatura cu persoane in pozitii cheie sau ei insisi au fost implicati sa poata sa vina sa marturiseasca, garantandu-li-se ca nu vor suporta rigorile legii. de ce spun? E foarte important dupa 30 de ani ce se intampla in societatea de azi. Toate abuzurile din justitie din ultimii ani au fost destul de bine tinute cu capacul pe oala. Unele din ele au iesit la suprafata. Am aflat de protocoalele secrete, am aflat de practicile unor procurori de la DNA, dar sunt numai franturi. Iata ca opinia publica romaneasca e divizata pentru ca nu au iesit inca la suprafata toate ororile.

Cei din strainatate la fel, probabil ca considera ca sunt cazuri izolate. Sigur, nu vreau sa generalizez. Exista oameni care isi fac cu corectitudine meseria, iar aceste cangrene pe care le constatam, normal ar fi ca ele sa fie operate. Nu putem merge inainte si sa planeze in continuare suspiciune . Vorbim de statul de drept si ajunge mai degraba sa fie definit cum l-a etichetat dnul Basescu. Domnnul Basescu a spus ca e format din procuratura si serviciile secrete. Cred ca a mai adaugat inca ceva. Oamenii trebuie sa inteleaga ca trebuie alcatuit din institutiile menite sa il apere in fata abuzurilor statului. Noi suntem intr-o situatie unica in Europa. Pana mai ieri vedeam manifestatii de sustinere pt Lazar, azi aflam ca a fost unealta folosita de comunisti. Culmea, acum cateva saptamani, a mai primit si un premiu de la societatea Timisoara. Chiar e ridicol ce se intampla in Romania.

De multa vreme nu am fost atat de impresionat de marturiile celui care a fost victima. Am citit despre torturile, chinurile pe care le-a suferit. Cum functiona aparatul de represiune, mecanismele. In fine, omul acela a suferit un avatar de necrezut si probabil ca viata..in mod cert viata lui a fost distrusa, iar domnul Lazar, in esenta, nu a negat faptele, el vrea doar sa minimalizeze rolul pe care l-a avut.  Bietul om de atunci ce putea sa faca? Sa ii scrie oda lui Ceausescu? asta astepta Lazar ca sa ii arate clementa? Nu fusesera suficiente chinurile prin care trecuse? E foarte grav ca nici macar la 30 de ani de la caderea comunismului lazar nu intelege ce a facut, care e gravitatea faptelor sale. Probabil ca e o deformatie profesionala. Cred ca e si o deformatie politica. Lazar a fost format profesional in perioada dinainte de 90. Probabil e un absolvent al academiei de la bran. Lucrurile astea au ramas inscrise in profilul lui comportamental.

Nu era nevoie de un alt Lazăr. Augustin Lazar a recunoiscut ca el e acela. Lazar era seful de 5 persoane, apare clar cu nume si prenume. Nu amestecam nimic aici. Rolul lui e clar, nu poate fi confundat. Vreau sa va explic – primul element – oficialii europeni nu sunt in masura, nu sunt capabili sa ofere un singur element concret. Ce a facut Guvernul gresit. Ei vb de niste intentii de aprobare a unor ordonante. Eu nu am vazut proiectul, nu stiu cum sunt ei capabili sa defineasca intentiile guvernului. Eu stiu f bine ca nu e vorba de a garanta impunitate pentru nimeni, dar e o situatie grava, care a fost de fapt transata de CCR si care a constatat ca completele de 5 judecatori, in Romania, au fost alcatuite ilegal.

Ca urmare a acestei decizii a CCR, o serie de…din cei condamanti, au putut fi eliberati, altii , din pacate, stau in continuare si zac in inchisoare. Si probabil unii dintre ei au fost condamnati ilegal. Nu putem tolera si nu putem vorbi de impunitate, indiferent cine e vorba. Nu exista in justitie principiul de a accepta daune colaterale. Al doilea lucru pe care vreau sa il subliniez e ca ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru PE. Colegii nostri de la PE au gasit o tema cu care sa se laude in fata publicului propriu – uite cum sunt ei vigilenti. Si eu sunt preocupat ca justitia in Romania sa functioneze independent. Pana una alta, Guvernul nu intervine in functionarea justitiei, Parlamentul nu intervine, dar vad ca primim mesaje si indemnuri prin care ni se spune interveniti ca sa ii fie ridicate masurile de control judiciar aplicate dnei Kovesi. E vorba de un dublu standard pe care nu il inteleg. Cat de credibil mai poate fi? Evident ca nu poate fi. Se discuta de dublu standard, in functie de interese. Se pare ca dna Kovesi e preferata unora din PE, care vor sa ne impuna si noua aceasta alegere. Eu am spus de multe ori ca sunt indiferent fata de alegerea viitorului european, dar ca e o jignire ca acesta sa fie un procuror din Romania care a fost sanctionat in cel putin 2 randuri de CCR, o incalcare care dovedeste pur si simplu dispretul fata de legea suprema a tarii. Ei vor totusi sa o foloseasca. Am semne de intrebare de ce se doreste acest lucru. Am mai multe raspunsuri. Una din chestiuni e ca toate abuzurile din Romania, toate excesele din justitie s-au facut cel putin cu cunostinta comisiei europene prin MCV si cu girul lor. Si acest lucru e grav, dar evident ca nimeni nu recunoaste asa ceva. Noi discutam de coruptia financiara, dar nu discutam de coruptia de putere. Cred ca Comisia europeana, prin MCV, ori nu si-a dat seama, ori a inchis ochii. Institutiile statului au fost confiscate de un mic grup din care facea parte si doamna Kovesi”.