Tăriceanu: Mi s-a propus să preiau conducerea PNL, dar vom merge către un Guvern de coaliţie cu PSD. Ce spune Dragnea

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că i s-a propus să preia conducerea Partidului Naţional Liber, însă a refuzat oferta pentru că "nu asta a fost opţiunea electoratului, care a dat o majoritate clară PSD". "În perspectivă vom putea să discutăm, dar azi trebuie să fie clar că orice opţiune politică trebuie să vină de la electorat", a spus Tăriceanu. 

16 dec. 2016, 09:28

UPDATE Liviu Dragnea a declarat vineri, la Alexandria, că i se pare „puțin ciudat” faptul că întâlnirea informală dintre președintele Klaus Iohannis și liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a avut loc în ziua consultărilor oficiale.

Liderul PSD a precizat că a discutat vineri cu președintele ALDE pe marginea acestui subiect.

„Mi-a spus astăzi. Înainte de conferința de presă, am avut din nou o întâlnire cu domnul Tăriceanu și cu domnul Constantin și trebuie să recunosc că am fost surprins. Mi s-a părut puțin ciudat ca, în paralel cu consultările oficiale, să aibă loc și întâlnirile informale. Nu am cerut să îmi spună detalii despre această întâlnire. Ceea ce am înțeles, a rămas consecvent alianței cu PSD-ul, ceea ce era și foarte greu să nu se întâmple. Sunt foarte curios să știu toată discuția și este bine ca această discuție să fie prezentată public”, a spus, într-o conferință de presă, la Alexandria, Liviu Dragnea.

Liderul PSD a declarat în același cadru că își menține încrederea în liderul ALDE.

„Am încredere totală pentru că a avut un comportament corect și cu toată această presiune politică, și la vedere, și ascunsă, eu, totuși, sper ca, la un moment dat, și domnul Tăriceanu și domnul Constantin să spună cu cine de la PNL au avut întâlniri. Cu toate aceste presiuni, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin nu au avut nicio clipă nicio ezitare în a rupe această alianță”, a mai spus Dragnea.

Potrivit liderului PSD, înainte de a merge la Cotroceni, PSD va avea o discuție cu ALDE „pentru a cădea de acord” asupra propunerii de premier.


UPDATE Liviu Dragnea s-a arătat surprins de discuţiile pe care le-a avut Călin Popescu Tăriceanu cu Klaus Iohannis, dar a precizat că preşedintele ALDE va rămâne fidel alianţei cu PSD.

„Am inteles doar ca a ramas consecvent aliantei cu PSD, ceea ce era greu sa nu se intample”, a comentat Liviu Dragnea discuţia Tăriceanu-Iohannis.

„Am vazut si discutiile din ultimele zile, toate invitatiile facute dnului Tariceanu de a intra intr-o pseudoalianta si intr-un fel de constructie nedefinita… mergand pana la a i se oferi postul de presedinte PNL. Imi pare rau ca sunt oameni in Romania care nu reusesc sa inteleaga ce s-a intampla duminica. Duminica, romanii au ales… Nu reusesc sa asimileze infrangerea, sa inteleaga ca modul cum se comporta acum e cauza principala pentru care au avut un scor atat de mic”, a mai spus Dragnea.

 

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, vineri, că au existat „numeroase încercări” pentru a convinge formațiunea pe care o reprezintă să se ralieze unei „așa-numite formule de centru-dreapta” și că i s-a propus inclusiv să preia conducerea PNL.

Tăriceanu: Vom merge către un Guvern de coaliţie cu PSD

– E o perioada in care partidele isi fac evaluarile rezultatelor de dupa alegeri si analizeaza optiunile politice. Rezultatul ALDE la alegerile parlamentare este ca ne-am atins obiectivul, de a fi reprezentati in Senat si Camera Deputatilor.

– Ne gandim cum desenam viitorul politic ALDE. Viitorul ALDE nu se poate disocia de votul pe care l-au dat cetatenii. Suntem consecventi cu pozitia de a avea o colaborare politica. In campania electorala am anuntat ca dupa alegeri vom merge catre un guvern de coalitie cu PSD. Astfel, tinand cont de rezultatul alegerilor, care a dat o majoritate clara PSD, impreuna putem sa facem majoritatea necesara pentru a forma viitorul Guvern, Este obligatia noastra sa respectam optiunea cetatenilor. Orice alta formula politica ar veni sa infranga vointa majoritara a electoratului si sa intoarca rezultatul alegerilor, formula din care noi nu avem cum sa facem parte. Electoratul liberal din Romania ne-a dat un mandat de incredere.

– Optiunile noastre liberale: apararea drepturilor si libertatilor individuale si abordarea liberala a economiei, directii de la care nu vom face rabat.


Tăriceanu: Mi s-a propus să preiau conducerea PNL

Au fost incercari de a fi convinsi sa ne raliem unei formule de centru dreapta. Ofertele au inceput ca la licitatie. Pentru mine, reunificarea miscarii liberale nu este un lucru care sa ma lase indiferent. 

Mi s-a propus sa preiau conducerea PNL. Privesc cu uimire la ceea ce se intampla. Nu vreau sa introduc mai adanc cutitul in rana. PNL are nevoie de o clarificare ideologica bazata pe principiile partidului. In perspectiva vom putea sa discutam, dar azi trebuie sa fie clar ca orice optiune politica trebuie sa vina de la electorat. Nu voi face concesii acolo unde nu este nevoie. Aceste propuneri din partea PNL nu le putem lua in considerare. Toti cei care doresc sa ni se alature sunt bineveniti si ii asteptam alaturi de noi.

Suntem in discutii cu PSD. Negociem programul de guvernare. 

Tăriceanu: Am avut o discuție cu președintele Iohannis, dar nu la Cotroceni

– Am vazut astazi (n.r. – vineri) stiri ca m-am intalnit cu presedintele Iohannis. Astazi, in niciun caz, pentru ca din cate stiu președintele e la Bruxelles. In această perioada, poate anumite contacte nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. Am avut o discutie cu presedintele, dar nu la Cotroceni. Am avut o discutie cu presedintele si mai mult de atat nu am ce sa va spun, pentru ca pozitia noastra oficiala v-am comunicat-o mai devreme. Nu a fost o discutie institutionala.

– In momentul in care ALDE si PSD vor merge la Cotroceni, la consultari, vom merge cu o propunere de premier comuna.

Joi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că partidul pe care îl conduce îl va susţine că Călin Popescu Tăriceanu la şefia Senatului în cazul în care acesta va dori funcţia, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor va fi de la PSD.

„Dacă va dori, noi îl susţinem în continuare. Credem că este o soluţie foarte bună. A fost un preşedinte al Senatului foarte bun şi credem că este firesc. Şi cred că va dori în continuare”, a spus Dragnea.

Tot joi, Liviu Dragnea a precizat că a avut, în cursul zilei, o discuţie cu liderii ALDE referitoare la programul de guvernare, la care cele două formaţiuni vor lucra în următoarele zile pentru compatibilizare. Dragnea a precizat că Guvernul va fi format din PSD şi ALDE şi că cele două partide vor semna şi un protocol.