Camera Deputaţilor a adoptat legea ce prevede ca bonusurile acordate personalului medical în starea de urgenţă urmează să fie plătite din Fondul unic de asigurări sociale de sănătate. Legea merge la Klaus Iohannis pentru promulgare

Deputaţii au adoptat, decizional, o propunere legislativă care prevede că sporul de până la 30% acordat personalului medical care execută, conduce sau coordonează sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit, pe perioada stării de urgenţă şi trei luni după încetarea acesteia, să fie suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prin bugetul de stat.

20 sept. 2023, 18:16
Camera Deputaţilor a adoptat legea ce prevede ca bonusurile acordate personalului medical în starea de urgenţă urmează să fie plătite din Fondul unic de asigurări sociale de sănătate. Legea merge la Klaus Iohannis pentru promulgare

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art .7 alin. (1) din Legea nr. 56/2020, în sensul stabilirii ca sporul de până la 30% acordat personalului medical care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit pe perioada stării de urgenţă şi 3 luni după încetarea acesteia să fie suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate prin bugetul de stat.

Astfel, „personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit beneficiază, pe perioada stării de urgenţă, instituită astfel prin decret, precum şi pentru o perioadă de 3 luni de la data încetării stării de urgenţă, de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie, suportat din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate prin bugetul de stat”, conform iniţiativei legislative, citată de News.ro.

Citeşte şi: Percheziții la Institutul Marius Nasta. Sunt vizați mai mulți medici și anesteziști care au luat mită pentru operații

În actul normativ iniţial nu era precizat Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate ca sursă de finanţare pentru acordarea sporului în cauză.

La dezbateri, deputatul Adrian Wiener a subliniat ca aceasta lege este adoptata cu intarziere, “dar recunoaste meritele oamenilor care au dus greul”.

De asemenea, deputata Violeta Alexandru a sustinut ca este vorba despre un “supra spor”. La randul sau, deputatul Sorin Muncaciu a opinat ca banii nu vor reveni celor care au lucrat efectiv cu pacientii.

Deputaţii au adoptat, decizional, acest proiect de lege şi astfel el merge la promulgare.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, anunțul despre revenirea Covid: ”Am ajuns de la câteva sute la 2.000 de cazuri pe zi. Nu reintroducem măștile în spațiile aglomerate”