Camera Deputaţilor a adoptat legea privind Protocoalele de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit miercuri în sesiune extraordinară pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.

20 iul. 2022, 11:22
Camera Deputaţilor a adoptat legea privind Protocoalele de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Camera Deputaţilor, întrunită miercuri în sesiune extraordinară, a adoptat proiectul de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi a Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord ( NATO ).

S-au înregistrat 227 de voturi „pentru” şi trei abţineri.

Proiectul de lege ratifică Protocolul de aderare a Republicii Finlanda şi Protocolul de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, reprezentând o etapă procedurală în parcursul acestor ţări spre calitatea de membre cu drepturi depline ale NATO.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Parlamentul va parcurge cu celeritate tot ce ţine de ratificarea protocoalelor de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, şi a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949.

Guvernul a adoptat, vineri, proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei.

Citeşte şi: Medvedev: Refuzul puterilor NATO de a recunoaşte Crimeea ca fiind rusă reprezintă o „ameninţare sistemică”

 

George Simion: Aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO este binevenită. Obiectivul de ţară ar trebui să fie intrarea României în Schengen

„Căutăm obiectivele politicii noastre externe şi nu le vedem pe niciunde. Nu ştiu dacă mai există cineva la Cotroceni, de şapte, opt ani parcă nu se vede lucrul ăsta. Înţeleg că avem un prim-ministru, îl cheamă Nicolae Ciucă, ministrul de Externe e sublim, dar lipseşte cu desăvârşire. Aţi convocat astăzi pe repede înainte, de pe o zi pe alta, un Parlament pentru un vot formal, necondiţionat, pentru o aderare binevenită a Finlandei şi a Suediei la NATO, dar obiectivul nostru, ca popor, l-a urmărit cineva din structurile care ar trebui să reprezinte politica externă a României? Intrarea ţării noastre în Schengen mai interesează pe cineva? Finlanda este unul dintre cei mai duri critici ai României şi cel mai puternic contestatar al aderării României la Schengen. Iată că astăzi, deşi poate erau lucruri mult mai importante pentru români, ne-aţi chemat aici”, a declarat George Simion, în şedinţa Camerei Deputaţilor.

„Trăim nişte ani în care se rescrie istoria noastră, trăim nişte ani în care liderii puternici luptă pentru naţiunile lor şi ceea ce primesc românii astăzi sunt nişte basme povestite de către ministrul de Interne despre faptul că aderarea ţării noastre la Schengen este aproape o certitudine. Sper din suflet să ne regăsim interesul naţiunii române”, a mai afirmat liderul AUR.