Camera Deputaţilor a aprobat legea privind INTERZICEREA EXPORTULUI DE BUŞTEAN pe o perioadă de 10 ani

Publicat: Joi, 23 Aprilie 2020 17:57 // Actualizat: Joi, 23 Aprilie 2020 17:57 // Sursa: romaniatv.net

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea exportului de buștean, cu sau fără coajă, pentru o perioadă de 10 ani în spațiul extracomunitar, începând de anul viitor.

Prevederea a fost promovată printr-un proiect inițiat anul trecut, chiar înainte de a intra în închisoare, de fostul lider PSD Liviu Dragnea. Acesta propunea interzicerea totală a exportului de lemne, fie trunchiuri, cherestea sau lemn de foc, începând cu anul 2020 și tot pe o perioadă de 10 ani.

 

S-au înregistrat 316 voturi ''pentru'' şi o abţinere.

Potrivit textelor adoptate, "se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei".

De asemenea, proiectul prevede instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.

"Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc", mai prevede proiectul.

La dezbaterile generale, deputatul USR Cornel Zainea a afirmat că acest proiect reprezintă "un pas de furnică înainte" şi o "frecţie durabilă la picior de lemn".

"Proiectul propune să gestioneze durabil pădurile. (...) PSD şi PNL fac un pas de furnică înainte. Această prevedere va fi frecţie durabilă la picior de lemn. USR propune crearea 'DNA a pădurilor', sistem de monitorizare a video a camioanelor care transportă lemn, să interzicem şi exploatările forestiere în parcurile naţionale", a spus Zainea.

Deputatul USR Dan Barna a spus că formaţiunea sa are o agendă pro-protejarea pădurilor.

"Urmărim consecvent tot ce a venit dinspre guverne. Această lege este o perdea de fum menită să acopere tăierile ilegale de păduri. Astăzi se propun interdicţii minore, se intervine neesenţial, fără vlagă. E un pas mic. Exportul pe care îl interzicem se referă strict la ce pleacă în afara UE", a adăugat Barna.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a spus că în acest an nu au fost exportaţi buşteni.

"Zero metri cubi de buştean au fost exportaţi anul asta din România. Din acest punct de vedere, am spus mult despre ce rezolvă acest proiect. (...) Vom vota această lege necesară, pentru că avem şi noi un proiect de lege în acest sens", a mai spus Roman.

Deputatul Victor Ponta (Pro România) a afirmat că este în favoarea acestui proiect şi că îl înţelege pe premierul Ludovic Orban că nu are curajul să interzică exportul de buştean, întrucât a fost în situaţia acestuia.

"De la 1 ianuarie nu s-a exportat nimic din afara UE, dar în Austria s-a exportat. (...) Eu îl înţeleg pe domnul Orban de ce nu are curaj să interzică exportul de buştean. Am fost în poziţia domnului Orban", a adăugat Ponta, menţionând că în mandatul său din 2015 a fost anchetat atunci când a luat măsuri de interzicere a exportului acestei mase lemnoase.

"Eu votez 'pentru'. (...) Sunt pentru ca să nu mai plece deloc buşteni din România", a menţionat Ponta.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a spus că acest proiect, iniţiat de PSD, este necesar. "Am văzut camioane de buşteni, jaf în perioada stării de urgenţă, iar Guvernul nu a făcut nimic", a susţinut Simonis.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: "PNL îşi bate joc de români! Blochează la CCR, din nou, amânarea ratelor la bănci"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Camera Deputaţilor dan barna export de lemn interzis Liviu Dragnea Marcel Ciolacu PSD
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8743
RON
31 Oct
noapte 5 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H