Camera Deputaţilor a respins legea migraţiei politice, dar aleşii traseişti îşi păstrează mandatele

Camera Deputaţilor a decis să respingă Ordonanţa de urgenţă 55/2014, care a permis aleşilor locali să treacă de la un partid la altul şi declarată neconstituţională de către CCR. Totodată, Camera a adoptat însă un amendament, criticat de PNL, care arată că primarii, consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanţei nu-şi vor pierde mandatele.

25 feb. 2015, 16:47
Camera Deputaţilor a respins legea migraţiei politice, dar aleşii traseişti îşi păstrează mandatele

Deputaţii au luat această hotărâre cu 203 voturi pentru, 105 împotrivă şi 22 de abţineri.

PNL a susţinut tot timpul că aleşii locali care au trecut la alt partid în baza ordonanţei să-şi piardă mandatele, iar sumele indemnizaţiilor să fie returnate, deputatul PNL Victor Paul Dobre susţinând că astfel, va fi respectată decizia Curţii Constituţionale care a decis că ordonanţa este neconstituţională.

Citeşte şi: PNL, în război cu aleşii traseişti. Liberalii vor să sesizeze din nou CCR

„Să respectăm decizia CC, să reglementăm fermacest fenomen de traseism, care datorită acestei ordonanţe a atins cote nemaiîntâlnite, aproape 500 de primari, mii de consilieri locali şi judeţeni (n.r.- şi-au schimbat partidul). Nu cred că mai există vreo ţară în lumea asta, nu mai vorbesc de Uniunea Europeană, în care să aibă loc o asemenea transhumanţă.”, a declarat Victor Paul Dobre.

În schimb, PSD a susţinut că aleşii locali care au migrat în baza unei ordonanţe nu trebuie pedepsiţi că au respectat o reglementare şi trebuie să-şi păstreze mandatele.

Citeşte şi: Aleşii locali traseişti pot răsufla uşuraţi: Comisia Juridică a decis că pot să-şi păstreze mandatele

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea (PSD) a afirmat că Ordonanţa 55 a fost o greşeală, dar că, din punct de vedere juridic, o ordonanţă îşi produce efectele şi cei care o urmează nu încalcă nicio lege.

„A-i obliga pe aleşi să-şi piardă mandatul este împotriva democraţiei (…) Decizia CC nu ne obligă să luăm o decizie să-i dăm pe toţi jos din mandate, decizia spune să nu mai repetăm această greşeală”, a menţionat Valeriu Zgonea.