Moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea, dezbătută în Camera Deputaţilor. Ghinea: Este un banc prost

Camera Deputaţilor dezbate în plenul de luni moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. În replică, Ghinea a declarat că a citit textul moţiunii şi îi pare "un banc prost". Mai mult, Ghinea i-a recomandat lui Marcel Ciolacu să nu publice textul pe Facebook pentru că îi va fi suspendat contul pentru fake-news. Textul moţiunii a fost citit de deputatul PSD Ştefan Muşoiu. Votul va fi dat marţi în plen.

14 iun. 2021, 16:40
Moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea, dezbătută în Camera Deputaţilor. Ghinea: Este un banc prost

Camera Deputaţilor dezbate în plenul de luni moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, iar votul va avea loc marţi.

Textul moţiunii a fost citit de către deputatul PSD Ştefan Muşoiu.

După citirea textului moţiunii, Cristian Ghinea a declarat că a citit documentul care este „un banc prost”.

„Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot zis la dezbaterile din comisii că ar fi bine să discutăm pe bune, aşezat, serios despre fondurile europene. Nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că vă suspendă contul. Au intrat 1,6 miliarde euro din fonduri structurale în România, ceea ce înseamnă 10 milioane euro pe zi, înseamnă 440.000 euro pe oră, adică aproape jumătate de milion euro bani intraţi în ţară anul acesta. Şi asta înainte de PNRR. Alte 2,3 miliarde euro aflate în procesare, bani care vor intra în ţară până în decembrie. Cifrele vorbesc şi vă fac de râs. A doua minciună gogonată. Spuneţi că absorbţia curentă e la pământ. Fals. Rata e de 55% în marja curentă a mediei europene de 58%. E chiar mai mare decât a altor state ca Italia, Spania, Danemarca sau Olanda. PNRR înseamnă că vom repara România după ce ați stricat voi”, le-a spune Ghinea social-democraţilor.

* UPDATE Miklos Zoltan: PNRR vine ca o soluţie pentru recuperarea decalajelor

România este o ţară cu dezechilibre, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vine ca o soluţie pentru recuperarea decalajelor, a declarat, luni, deputatul Miklos Zoltan, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

El a anunţat că UDMR nu va susţine moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Ghinea. 2Educaţia, sănătatea, infrastructura, agricultura şi firmele româneşti mai pot aştepta acuză autorii moţiunii. De-a lungul anilor, multe investiţii şi multe reforme care erau necesare au fost amânate. PNRR vine ca o soluţie pentru recuperarea acestor decalaje. În România anului 2021, avem o infrastructură educaţională şi sanitară slabă, o infrastructură rutieră şi feroviară precară, o ţară cu mari dezechilibre în materie de dezvoltare între diferitele regiuni şi localităţi. Componentele PNRR vin să corecteze aceste deficienţe”, a argumentat deputatul UDMR.

* UPDATE Simion, către Ghinea: Noi nu am semnat moţiunea; răspundeţi la 5 întrebări şi nu o votăm 

Deputatul AUR George Simion i-a adresat, luni, ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, mai multe întrebări, transmiţându-i acestuia că AUR nu a semnat moţiunea şi nu a spus că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost respins de Comisia Europeană.

Sorin Grindeanu, către Cristian Ghinea: Pe Facebook sunteți un expert în bla-bla-uri despre integritate

Replica pentru Cristian Ghinea a venit de la prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grideanu. Acesta a criticat modul în care ministrul Proiectelor și Fondurilor Europene a gestionat PNRR.

„Această moțiune nu e doar despre Cristian Ghinea și dezastrul produs de PNRR. Domnul Ghinea este de fapt prototipul unui mod de a face politică, prototipul USR-istului care știe doar să dărâme, nu să construiască. De când ați apărut doar asta ați făcut: ați criticat și ați distrus. Domnule Ghinea, ieșiți din bula din care trăiți în viața reală. Așa cum ați știut să vă transformați în afaceri profitabile de ce nu procedați la fel cu România? Pe Facebook sunteți un expert în bla-bla-uri despre integritate. În realitate v-ați descoperit rapid vocația de ideologist pe bani din ce în ce mai mulți. Ați ajuns unul din noii băieți deștepți ai ONG-urilor puși pe tocat. Doar dvs., ca să încasați sume enorme pe la hoteluri de cinci stele la cursuri.

Nici măcar nu ați avut responsabilitatea ca ministru al fondurilor europene să-l citiți dvs. Știu pentru că multe v-au fost servite de firmele prietene, mari susținătoare ale activismului pe Facebook. V-ați asigurat de la început ca banii să nu fie acordați la agricultură sau sănătate”, a spus Sorin Grindeanu.

 

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu le-a reproşat social-democraţilor că „la moţiune aţi reuşit să adunaţi cea mai mare colecţie de minciuni”.

“Domnule Grindeanu, ştiţi cum să daţi proiecte cu intenţie, aţi dat OUG 13 şi aţi scos jumătate de ţară în stradă. Dar nu toţi cei care au pixul guvernamental fac asta. Este a treia moţiune împotriva unui ministru USR-PLUS. Lui Vlad Voiculescu i-aţi reproşat că nu a făcut în câteva luni ce nu s-a făcut în 30 de ani, lui Claudiu Năsui, că a blocat vacanţele luxoase ale funcţionarilor, dar la moţiunea lui Ghinea aţi reuşit să adunaţi cea mai mare colecţie de minciuni”, a afirmat Moşteanu.

El a precizat că liderul PSD Marcel Ciolacu a minţit de patru ori în ultimele luni spunând că PNRR a fost respins.

“Ciolacu a minţit de patru ori în ultimele luni că PNRR a fost respins. A scris în moţiune minciuni şi dezinformări. Domnule Ciolacu, aţi spus că reformaţi PSD. Cum, minţind în declaraţii publice? Când nu minţiţi, furaţi, când nu furaţi, minţiţi”, a precizat deputatul USR-PLUS.

 

Ştirea iniţială

„Moţiunea depusă de PSD împotriva ministrului Ghinea se va dezbate astăzi. (…) Votul va fi mâine la şedinţa de vot final de după dezbaterile din plen”, a anunţat, luni, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor.

„Va fi dezbătută luni de la ora 16.00, iar votul va fi marţi, odată cu votul final din plenul de respingeri”, a adăugat el Ludovic Orban.

Întrebat dacă PSD a cerut ca moţiunea simplă să fie adoptată prin vot secret, preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că „nu s-a solicitat acest lucru în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor”.

„Opoziţia a căutat sistematic să intre în subiectul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi opinia mea este că folosesc acest instrument parlamentar, regulamentar, moţiunea simplă, tocmai pentru a mai exprima puncte de vedere şi critici, după părerea mea în mare parte nefundamentate, cu privire la PNRR”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

PSD a depus miercuri, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Moţiunea este intitulată „Cristian Ghinea, de la zero la abis!”.

„Avem nişte întrebări la domnul ministru Ghinea. De ce avem un program naţional făcut de firme de consultanţă încălcând legile din România? De ce prioritate de sute de milioane de euro au o destinaţie cu dedicaţie? De ce avem zero euro pentru irigaţii? De ce firmele româneşti nu primesc niciun euro prin PNRR la capitolul granturi?”, a declarat Marcel Ciolacu. Dan Barna spune că moţiunea anunţată de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea este „un exerciţiu de umflat muşchii”, întrucât social-democraţii sunt cel mai puţin îndreptăţii să exprime nemulţumiri.

„E foarte caraghios că PSD (…) a văzut programul înainte, şi-au exprimat punte de vedere, o parte dintre ele au fost preluate. Sunt cel mai puţin îndreptăţii să exprime nemulţumiri, dar…Opoziţia trebuie să facă exerciţiul acesta al moţiunii simple”, a spus Barna, la TVR 1. Acesta a precizat că „în mod surprinzător au fost luaţi cumva în principal miniştrii USR PLUS”, la depunerea moţiunilor simple.

„E un exerciţiu de umflat muşchii din partea PSD”, a adăugat el.

Nu e prima moțiune depusă de PSD. Social democrații au depus moţiuni simple și împotriva miniştrilor Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui şi Adrian Oros. Toate au fost respinse de Parlament.