Camera Deputaţilor: Majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime

Publicat: Marţi, 20 Iunie 2017 15:19 // Actualizat: Marţi, 20 Iunie 2017 15:19 // Sursa: romaniatv.net

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime, iar valorile superioare pot pot fi stabilite prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.

"Majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime. Valori superioare ale punctului de pensie pot fi stabilite prin legea anuală a bugetului asigurăririlor sociale de stat, cu respectarea prevederilor legii responsabilităţii financiar-fiscale nr.69/2010 şi în concordanţă cu strategia fiscal-bugetară corespunzătoare”, potrivit propunerii legislative pentru completarea art. 102 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Deputaţii din comisia de specialitate au susţinut că trebuie lăsată la latitudinea Guvernului posibilitatea ca, în funcţie de conjuctura economico-financiară a ţării, să poată indexa valoarea punctului de pensie peste aceste praguri.

În situaţia în care indicele de corecţie rezultat în urma aplicării prevederilor legii este mai mic decât cel precedent calculat, se păstrează cel din urmă.

Prin derogare de la prevederile Legii 7/2017 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, în anul 2017 indicele de corecţie este 1,14, potrivit sursei citate.

Potrivit raportului adoptat de plen, odată cu majorarea valorii punctului de pensie la 1000 lei, de la data de 1 iulie 2017, conform OUG 2/2017, între persoanele care se înscriu la pensie până la această dată şi cele care se înscriu la pensie începând cu data de 1 iulie 2017 se creează inegalitate de tratament din punctul de vedere al cuantumului pensiei. Pensiile persoanelor care devin pensionari după data de 30 iunie 2017 sunt mai mici decât cele stabilite anterior, cu aproximativ 9%, din din cauza micşorării indicelui de corecţie de la 1,14 la 1,05.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 230 de voturi “pentru” şi o abţinere.

Camera Deputaţilor este for decizional.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Camera Deputaţilor majorare punctul de pensie punctul de pensie
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
1
EUR
4.7524
RON
15 Oct
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H