Camera Deputaţilor nu va avea sesiune de vot final în această sesiune

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că în această săptămână deputaţii nu vor avea sesiune de vot final, iar pe ordinea de zi se vor afla numai proiecte de lege cu raport de respingere, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
22 apr. 2014, 13:20
Camera Deputaţilor nu va avea sesiune de vot final în această sesiune

Zgonea a precizat că în perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare toate partidele şi toţi parlamentarii vor fi implicaţi în acest proces şi vor trebui găsite soluţii astfel încât procesul legislativ să nu sufere.

„Decizia liderilor grupurilor politice parlamentare este strict legată de dezbaterea proiectelor de legi care sunt cu raport de respingere. Sunt vreo 200 dacă nu mă înşel, peste 200, vom începe astăzi (marţi -n.r.) şi mâine (miercuri n.r.) aceste rapoarte, încercând să le finalizăm. Mâine (miercuri -n.r.) nu vom avea vot final, vom discuta şi programul pentru următoarele săptâmâni. Sâmbătă începe campania electorală la europarlamentare (…) toate partidele şi toţi parlamentarii sunt implicaţi în această campanie electorală, va trebui să găsim soluţii astfel încât procesul legislativ să nu sufere. O să mă uit cum a fost făcut în 2007 şi în 2009 programul Camerei Deputaţilor şi o să am o discuţie şi cu liderii grupurilor politice parlamentare”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor la finalul Biroului permanent.

Valeriu Zgonea a susţinut că parlamentarii fac campanie pentru partidele politice, dar pe de altă parte au obligaţia să vină în fiecare săptămână la Parlament să voteze legile.

„România are nevoie de această bătălie, dar are nevoie şi de un proces legislativ. Ca deputaţi în Parlamentul României noi suntem obligaţi să facem campanie pentru partidele noastre politice, pe de altă parte avem obligaţia să venim în fiecare săptămână, să ne prezentăm şi în teritoriu, dar să venim şi la Parlament să votăm legile. De aceea, o să găsesc un mixt astfel încât niciun proiect important să nu fie blocat, să stea foarte mult timp şi să îl trimitem către promulgare. Activitatea în teritoriu face parte din obligaţiile constituţionale ale fiecărui deputat ales într-o circumscripţie din România. Dacă ei nu sunt acolo, acolo sunt sancţionaţi, dacă nu au cabinet parlamentar, nu se duc la dezbateri şi la întâlniri cu electoratul – sunt sancţionaţi, dar nu spuneţi electoratului că atunci când ei nu sunt aici înseamnă că chiulesc. Un parlamentar nu are o zi liberă. Vrei să fi deputat, ai şapte zile din şapte obligaţii şi responsabilităţi”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă parlamentarii vor veni la serviciu în a treia zi de Paşte, Zgonea a spus că „nu este datoria preşedintelui Camerei Deputaţilor să ocupe de prezenţă”.

‘Eu cred că vor veni astăzi să dezbatem respingerile care stau de foarte mult pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor’, a afirmat Zgonea, adăugând că săptămâna viitoare va fi sesiune de vot final.