Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor. PSD păstrează şefia forului şi după încarcerarea lui Liviu Dragnea

Marcel Ciolacu este noul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Candidatul PSD a fost ales cu 172 de voturi. PSD a reuşit să păstreze şefia Camerei după ce plenul a adoptat miercuri proiectele de hotărâre privind vacantarea postului ca urmare a încarcerării lui Liviu Dragnea. Candidatul susţinut de partidele din Opoziţie a primit 100 de voturi. 

RomaniaTV.net
29 mai 2019, 04:20

UPDATE: Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a fost ales, miercuri, în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. El a obţinut 172 de voturi „pentru” şi 120 ”împotrivă”.

Raluca Turcan, candidatul Opoziţiei, a obţinut 100 de voturi ”pentru” şi 192 contra.

Kelemen Hunor (UDMR) a avut 20 de voturi ”pentru” şi 272 ”împotrivă”.

Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, spune că va avea o altă abordare faţă de fostul preşedinte al instituţiei, Liviu Dragnea, intenţionând ca instituţia să intre ”în normalitate”. În plus, Ciolacu afirmă că vrea să fie respectate cutumele parlamentare.

“Presupun că voi avea o altă abordare, dânsul (Liviu Dragnea. n.r) era şi preşedintele partidului, eu am scăpat de acest lucru şi nu îmi doresc acest lucru. Abordarea mea va fi foarte clară, cum am zis şi în Cameră, nu sunt şeful deputaţilor, am un singur rol în perioada următoare: de a intra, în primul şi în primul rând, în normalitate. În normalitate înseamnă respectarea cutumelor parlamentare, toate înţelegerile cu liderii de grup să fie de către toată lumea semnate. De exemplu, componenţa Biroului Permanent, comisiile, o să mă aplec mult mai mult pe organizarea şi gestionarea problemelor din Camera Deputaţilor politice”, a declarat Ciolacu, miercuri, după ce a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Întrebat ce relaţie va avea cu Pro România, Ciolacu a spus: “Voi avea o relaţie cu absolut toate grupurile parlamentare”.

Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor susţine că nu au fost negociate voturile cu ALDE pentru alegerea sa.

“Nu s-au negociat voturile de la Alde, PSD-ul şi cu ALDE suntem în coaliţie. Mi-aş cere scuze, am făcut o greşeală în discursul din Camera Deputaţilor, am uitat să le mulţumesc în mod special celor de la ALDE”, a mai afirmat Ciolacu.

UPDATE: Votul pentru alegerea noului preşedinte al Camerei Deputaţilor s-a încheiat. În scurt timp va fi anunţat rezultatul.

UPDATE: A început VOTUL pentru alegerea noului preşedinte al Camerei Deputaţilor. Votul este secret cu buletine şi se face prin apel nominal, iar decizia este luată cu votul a jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi.

Mai mulţi parlamentari liberali au strigat în plen „Hoţii!”, în timp ce Lia Olguţa Vasilescu striga în ordine alfabetică parlamentarii care votau.

UPDATE: Deputatul PSD Marcel Ciolacu, candidat la preşedinţia Camerei Deputaţilor, a declarat miercuri, în plen, că democraţia înseamnă un mandat de patru ani, iar preşedintelui Franţei nu i-a cerut nimeni demisia că a obţinut la alegerile europarlamentare un scor de 23%. 

Raluca Turcan, despre candidatura la preşedinţia Camerei Deputaţilor: Şansele sunt mici, însă e un gest de responsabilitate să candidez

UPDATE: Începe şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care urmează să fie votat noul şef al Camerei Deputaţilor. Premierul Viorica Dăncilă aşteapt rezultatul votului în cabinetul grupului PSD de la Cameră. 

„O să vedem votul la Camera Deputaţilor”, a spus Dăncilă, după negocieri cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. 

Pentru şefia Camerei Deputaţilor, PSD, ALDE şi Pro România îl susţin pe Marcel Ciolacu (PSD). Raluca Turcan este propunerea partidelor din Opoziţie, în timp ce UMDR l-a desemnat pe Kelemen Hunor, preşedintele partidului. 

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă, lider interimar PSD, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au ajuns miercuri, în Parlament, în contextul blocajului de la Camera Deputaților privind numirea unui nou şef după încarcerarea lui Liviu Dragnea și a recomandării comisiei juridice a Senatului de încuviinţare a urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere miercuri, la Parlament, cu liderul ALDE Tăriceanu. În urma discuțiilor, premierul a primit asigurări din partea lui Tăriceanu că ALDE va vota candidatul PSD pentru șefia Camerei Deputaților, adică pe Marcel Ciolacu.

„Dacă am pornit o bătălie, am pornit ca să câștigăm. ALDE va vota alături de PSD”, a spus Dăncilă, la Parlament.

UPDATE: Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost suspendată după ce liderul de grup al deputaților UDMR a cerut amânarea votului pentru șefia Camerei Deputaților cu o săptămână. 

În timp ce PSD îl susţine pe Marcel Ciolacu, opoziţia o propune pe Raluca Turcan.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi două proiecte de hotărâre – unul privind vacantarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea şi altul referitor la vacantarea postului de preşedinte al Camerei. Proiectele de hotărâre au fost adoptate în unanimitate de deputaţi.

Grupurile parlamentare vor putea face ulterior propuneri pentru ocuparea postului de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

PNL, USR şi PMP au anunţat că o vor susţine pe Raluca Turcan pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Anunţul a fost făcut de liderii USR – Dan Barna, PMP – Eugen Tomac şi de liderul deputaţilor liberali – Raluca Turcan, într-o declaraţie comună de presă.

Propunerea PSD pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este Marcel Ciolacu, după cum a anunţat preşedintele interimar al formaţiunii, Viorica Dăncilă. Surse citate de România TV au declarat că Marcel Ciolacu va avea susţinerea parlamentarilor de la Pro România, partid condus de Victor Ponta. Decizia vine după ce Marcel Ciolacu, propus de PSD la şefia Camerei Deputaţilor, a declarat că deputaţii Pro România vor fi recunoscuţi ca grup parlamentar.

De asemenea, grupul UDMR l-a desemnat pe Kelemen Hunor drept candidat pentru această funcţie. Totodată, deputaţii Pro România urmează să decidă dacă vor merge cu un candidat propriu.

Liviu Dragnea, care a condus Camera inferioară a Parlamentului, a fost condamnat definitiv luni în dosarul DGASPC Teleorman şi încarcerat la Penitenciarul Rahova. 

Ministerul Justiţiei a trimis marţi conducerii Camerei Deputaţilor informarea privind aducerea la îndeplinire a mandatului de executare a pedepsei închisorii în cazul lui Liviu Dragnea.

„Având în vedere prevederile art 7 (1) litera c din Legea nr. 96/206 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor potrivit cărora calitatea de deputat sau de senator încetează în caz de pierdere a drepturilor electorale, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care se dispune pierderea acestor drepturi vă informăm: Prin adresa nr. 40140/DSDRP din data de 28.05.2019, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a informat Ministerul Justiţiei privind depunerea la Penitenciarul Rahova Bucureşti, la data de 27.05.2019, în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 71/27.05/2019, emis conform sentinţei penale nr. 377/21.06/2018 pronunţată de către ÎCCJ rămasă definitivă prin decizia penală nr. 142/27.05.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători, a domnului Nicolae Liviu Dragnea, născut la data de 28.10.1962, fiul lui Dumitru şi Stanca. Executarea pedepsei a început la data de 27.05.2019”, se arată în adresa Ministerului Justiţiei.