Camerele de supraveghere ar putea fi scoase în 2013 de la BAC. Ce propune în loc ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunțat că, începând cu 2013, camerele de supraveghere ar putea să fi scoase de la examenul de Bacalaureat. Supravegherea la BAC ar urma să fie făcută, în acest caz, de voluntari.

RomaniaTV.net
04 iun. 2012, 20:18
Camerele de supraveghere ar putea fi scoase în 2013 de la BAC. Ce propune în loc ministrul Educaţiei

„Mă gândesc la o metodologie de Bacalaureat anul viitor care să nu prevadă camere de luat vederi în sălile de clasă. Să vină voluntarii să se implice mai mult, studenţii, ONG-urile care vor să asigure transparenţa. Nu cred că în România trebuie să mergem pe premisa că profesorul are intenţia sau interesul să nu facă dreptate şi să supravegheze corect. Cred că am depăşit această barieră”, a spus Liviu Pop, potrivit gandul.info.
 
Ministrul a precizat că la BAC 2012 camerele vor fi menţinute şi vor funcţiona în toate sălile de clasă. De asemenea, a spus el, vor fi orientate către elev.

Pop a adăugat că o parte dintre camerele de la Bacalaureat ar putea fi folosite pentru funcţionarea unui program „Big Brother” anti-violenţă în şcoli. Acesta ar urma să devină funcţional din septembrie acest an, iar, pentru achiziţionarea camerelor, suma estimată este în jur de 14 milioane de lei.

Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar cer modificarea sistemului de organizare a examenului de Bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și probe scrise diferenţiate, în funcție de profil și filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de anul trecut.

Ministrului Educaţiei, Liviu Pop, a declarat la România TV că solicitarea sindicatelor este „pertinentă”, iar Guvernul o va lua în discuţie.

Liviu Pop anunţa, în 21 mai, că a trimis bani pentru 3.107 camere video destinate examenului de Bacalaureat şi 4.520 camere pentru evaluarea naţională.

Sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului de anul acesta începe în perioada 11 -13 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Examenul continuă în intervalul 13- 15 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, 18 – 22 iunie (evaluarea competenţelor digitale) şi 25 -27 iunie (evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională).

Probele scrise încep în 2 iulie cu limba şi literatura română. Pentru 3 iulie este programată proba scrisă de limba şi literatura maternă, la 4 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar în 6 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării.

În 8 iulie vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8:00 şi 12:00, vor fi depuse contestaţiile.

În perioada 10 -12 iulie va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar în 13 iulie vor fi afişate rezultatelor finale.